Ludgerhof wint Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit

Ludgerhof wint Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-03-2008

De Ludgerhof in Lichtenvoorde (gemeente Oost Gelre) wint de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2008. Juryvoorzitter Jan Terlouw maakte de winnaar bekend tijdens de manifestatie ‘Mooi Gelderland’ op 13 maart in Arnhem. De jury sprak van een ‘ongewoon creatieve en gedurfde aanpak in de geest van het oorspronkelijke kerkgebouw’.

Genomineerden
De Ludgerhof, van Atelier PRO, won het nipt van De Grote Enk in Arnhem, het voormalig kantoorgebouw van AKZO dat tot appartementengebouw is getransformeerd. Beide projecten staken volgens de jury van meet af aan uit boven de andere 8 genomineerden.

Architect Hans van Beek zorgde er uiteindelijk voor dat de Ludgerhof eerste werd. De ontroering die zijn voordracht bij de jury opriep gaf volgens voorzitter Jan Terlouw de doorslag. Gedeputeerde Co Verdaas overhandigde de prijs van vijfduizend euro aan wethouder A.F.M. Hulshof.

Ruimtelijke kwaliteit
Thema van deze 2e editie van de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit was ‘functieverandering in stad en land’. Terlouw wees bij de presentatie van het juryrapport op de veranderende maatschappij die boerderij, kazerne, kerk, school, bedrijfsterrein en fabriek doet verdwijnen. Veel gebouwen en terreinen verliezen hun oorspronkelijke functie en betekenis.

Ruimtelijke Kwaliteit is een belangrijk thema voor de provincie Geldeland. De manifestatie Mooi Gelderland is ook het startschot voor het Gelderse actieplan Ruimtelijke Kwaliteit. De provincie wil met dit plan samen mat andere partijen haar bouwmeesterschap inzetten gericht op een Mooi Gelderland.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.