I.M. Pei-Licht als inspiratie

I.M. Pei-Licht als inspiratie

Nieuws
Door: Petra Starink | 29-01-2015

Cultuur, natuur, en licht zijn de elementen die aan de basis liggen van de visie van de architect I.M. Pei. Op zaterdag 14 februari 2015 zendt de NPO 1 om 10.25 de documentaire I.M. Pei-Licht als inspiratie uit.

Islamitische architectuur

Architect I.M. Pei was 88 jaar oud toen hij de opdracht kreeg om een museum voor Islamitische kunst te ontwerpen voor Doha, de hoofdstad van het emiraat Qatar in het Midden-Oosten. Daarmee begon Pei (1917) aan één van zijn meest spectaculaire en uitdagende missies.

Geometrische vormen

I.M. Pei’s studie leverde hem een aantal interessante inzichten op. Bijna alle Islamitische architectuur blijkt gebouwd te zijn in zuidelijke streken waar de zon veel schijnt. Architecten hebben daar in de loop der eeuwen dankbaar gebruik van gemaakt door gebouwen te ontwerpen met sterke, eenvoudige geometrische vormen, waarop de zon een spel van licht en schaduw kan spelen. Pei concludeerde: “De essentie van Islamitische architectuur ligt in de woestijn en heeft een eenvoud die ik niet wil verliezen.”

Museum Doha

Om te laten zien hoe Pei’s museum in de traditie van Islamitische architectuur past, reizen de makers van de documentaire naar het Alhambra en Cordoba in Spanje, en naar Caïro in Egypte. De architect geeft in interviews toelichting op het ontwerp- en bouwproces van het museum in Doha.

Uitzending: zaterdag 14 februari 2015 om 10.25 uur, NPO 1

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.