Maastricht op ‘Dag van de Architectuur’

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Maastricht op ‘Dag van de Architectuur’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-06-2023

Speciaal voor zaterdag 17 juni – de landelijke Dag van de Architectuur – heeft de werkgroep van Maastricht heeft een volwaardige, onderhoudende line-up bij elkaar gebracht. Er zijn zes bijzondere projecten te bezoeken waarbij de architecten zelf uitleg geven. Om 10 uur wordt deze dag geopend in de Theresiakerk; vanaf 11 tot 16 uur zijn de gebouwen en omgevingen op eigen gelegenheid te bezichtigen.

De organisatie van deze dag is een belangeloze samenwerking van Gemeente Maastricht, Topos en Bureau Europa. De laatste maakt voor de gelegenheid een doorstart van de succesvolle stadswandeling En Plein Publiek. Deze route voert langs de meest markante pleinen, straten en bruggen van Maastricht en is zelfstandig of met een gids af te leggen.

Projecten

De projecten die op 17 juni zijn te bezichtigen zijn de

  • Sint-Theresiakerk, Theresiaplein 8
  • Bonnefantencollege, Tongerseweg 135
  • Grande Maison du Lévrier & De L’Aigle Noir, Boschstraat 76
  • Olround & Prison Island, Boschstraat 30
  • Polverpark, Merkatplantsoen en
  • Waalse Kerk, Sint-Pieterstraat 6

Exposities

Verder brengt de organisatie op deze dag drie presentaties. Allereerst de zomerresidentie van architectenbureau Werkstatt (Eindhoven), koplopers in ecologisch en sociaaleconomisch bouwen. De Grote Toonzaal van de Timmerfabriek is omgebouwd tot een bouwplaats om met studenten en collega’s de toekomst van biobased bouwmaterialen te onderzoeken.

Aanpalend worden studies naar het werk van meesterarchitect Frits Peutz gepresenteerd door de Academy of Architecture Maastricht. Studenten hebben bouwdetails nagetekend als methodiek van het ontwerpen met bijzondere resultaten. In de etalageruimte presenteert kunstenaar Taqwa Ali keramisch werk dat de traditie van haar geboorteland Soedan verbindt met haar immigratiegeschiedenis in Nederland. De feestelijke openingen van de drie exposities vinden om 15.00 uur plaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.