Maatregelen Rijk helpen architecten niet

Maatregelen Rijk helpen architecten niet

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-02-2009

De maatregelen die het Rijk nu neemt in het kader van de economische crisis, zullen de harde klap die de architectenbranche krijgt van de economische crisis niet verzachten. Dat zegt de Bond van Nederlandse Architecten (BNA).

De maatregelen richten zich nu onder meer op infrastructuur en energiebesparende maatregelen in woningen. Daar is de architectenbranche niet bij gebaat. De BNA heeft het Rijk en de lagere overheden opgeroepen snel actie te nemen en een breed pakket maatregelen op te tuigen. Opdrachtgevers moeten nieuwe plannen kunnen blijven maken en uitvoeren.

Stilvallende opdrachtenstroom
De resultaten van het onderzoek dat de BNA onlangs onder architectenbureaus heeft uitgevoerd laten zien dat de gevolgen van de economische crisis in de branche dramatisch zijn. Het grootste probleem voor de architectenbranche op dit moment is dat de opdrachtenstroom stilvalt. Opdrachtgevers kunnen projecten niet financieren of hebben onvoldoende vertrouwen in nieuwe projecten.

De BNA heeft de ministeries van Financiƫn en Economische Zaken opgeroepen maatregelen te nemen om de financiering van nieuwe projecten weer op gang te krijgen. Het is van belang dat opdrachtgevers nieuwe plannen blijven maken en uitvoeren. Een andere aanpak leidt er immers toe dat er na de economische crisis alsnog een luwte aan opdrachten in de bouw ontstaat.

Uitvoeringsgereed
De aandacht van overheidsopdrachtgevers gaat nu vooral uit naar uitvoeringsgerede plannen en naar isolatie van woningen. Dat zijn te eenzijdige maatregelen die zich richten op delen van de markt. De BNA heeft de minister van WWI opgeroepen alsnog creatiever naar maatregelen te zoeken. De BNA denkt graag met de minister mee.

De BNA heeft de vier bouwministeries (VROM, Defensie, Landbouw en Verkeer en Waterstaat), VNG, IPO en Unie van waterschappen als belangrijkste overheidsopdrachtgevers opgeroepen plannen te blijven maken en die zoveel mogelijk naar voren te halen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.