Maatwerk met prefab

Actualiteiten, Nieuws

Maatwerk met prefab

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2022

Het Centrumeiland IJburg is een nieuw stuk Amsterdam waar PO- en CPO-initiatieven rond de 70% van de bouwstroom dicteren. Hiermee is het te beschouwen als de grootste zelfbouwlocatie van de stad. Speciaal voor een bewonerscollectief ontwierp Atelier PUUUR een bouwblok met 25 woningen: PUUUR IJCE. Alle plattegronden werden met en voor de bewoners individueel uitgewerkt.

Het bouwblok omvat negen grondgebonden woningen van circa 100 m2, iets opgetild gelegen op een parkeerkelder met 22 plekken. Op de verdiepingen bevinden zich 16 appartementen van 50 tot 160 m². Daarnaast beschikt het bewonerscollectief over een gemeenschappelijke ruimte van 32 m² op de begane grond met een tuin en evenals een gezamenlijk dakterras met uitzicht over de omgeving.

Constructie en gevelsysteem

PUUUR IJCE heeft een constructie van prefab betonelementen. Atelier PUUUR ontwikkelde samen met de aannemer een zelfdragend prefab gevelsysteem waarin veel aandacht is besteed aan het wegwerken van de dilataties in de gevel. Projectarchitect Brecht Goeman: “De structuur van de constructie en de maat van de prefabdelen is in de gevel aangegeven met gefrijnde betonnen accenten, vormgegeven als gecapittoneerde knopen die de gevels verbijzonderen.”

De zelfdragende gevel weerspiegelt de diversiteit aan plattegronden in het gebouw. Zo vormen de liggers en kolommen de hoofdstructuur van de gevels waarbinnen de persoonlijke wensen van de bewoners zijn ingevuld als vlakinvulling; dus: met verschillende kozijnopeningen en terugliggende metselwerkdelen.

De grondgebonden woningen van PUUUR IJCE zijn opgenomen in de iets opgetilde plint met gefrijnd beige prefab beton. De appartementen erboven zijn aan de gevel voorzien van de gemêleerde Hagemeistersortering ‘IJburg’. Een duurzame en robuuste gevelbekleding waarmee het gebouw de gewenste stoere en strakke uitstraling verkrijgt.

Foto’s: PUUUR

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.