Macht & Pracht

Macht & Pracht

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 26-08-2013

Gebouwen zijn vaak symbolen van status, macht en idealen. In architectuur  hebben invloedrijke personen en instellingen van oudsher uitdrukking gegeven aan rijkdom, maatschappelijk aanzien, politieke macht of hogere idealen als geleerdheid of geloof. Dit gegeven vormt de inspiratiebron voor het thema van Open Monumentendag 2013: Macht & Pracht. Vele voorbeelden van die macht en pracht in de bouwkunst openen hun deuren op Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september 2013.

Gelovigen en kerkbesturen streefden met kerktorens naar de hemel, regenten woonden achter indrukwekkende gevels in de stad en op buitenplaatsen en landgoederen, stadsbesturen drukten hun autoriteit uit in wedijverende stadhuizen. Maar ook handelshuizen en banken lieten rijk gedecoreerde handels- en kantoorgebouwen realiseren en de rechtspraak en openbaar bestuur drukten ook hun macht en gezag uit, in rechtbanken, ministeries en kazernes. 

Aanleiding voor het thema Macht en Pracht is een belangrijk historisch moment dat in 2013 wordt herdacht: 300 jaar Vrede van Utrecht, die een einde maakte aan een reeks van oorlogen in Europa en overzee.Vanwege de Vrede van Utrecht zal op donderdag 12 september de landelijke opening van Open Monumentendag in het Paushuize in Utrecht plaatsvinden. Een andere aanleiding voor het thema is de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, waarmee in november 2013 officieel wordt gestart.

Meer dan vierduizend monumenten zijn op 14 en 15 september gratis toegankelijk en er worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. Het exacte programma wordt gepubliceerd op de website van Open Monumentendag. Foto: Kromhoutkazerne Utrecht, architect Meyer & Van Schooten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.