‘Make it Circulair’ challenge

Actualiteiten, Nieuws

‘Make it Circulair’ challenge

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-10-2022

De vierde challange van ‘What Design Can Do’ (WDCD) is getiteld ‘Make it Circular’. Een thema dat gekozen is vanwege alle rampen en nadelen die samenhangen met de klimaatcrisis zoals extreem weer, bosbranden en overstromingen. In samenwerking met de IKEA Foundation daagt WDCD alle vernieuwers – van architecten tot ondernemers – uit om hun meest gedurfde klimaatoplossing met een circulair ontwerp in te dienen.

Een toekomst die herstellend en regeneratief is. Een circulaire samenleving dus waarin naast de economische aspecten ook rekening wordt gehouden met de sociale, maatschappelijke en ethische aspecten van ons leven op aarde. Door ideeën om te zetten in daden, wil WDCD er voor zorgen dat het concept van een circulaire samenleving meer is dan een modewoord voor greenwashing-campagnes.

Daarom vraagt de Make it Circular Challenge designers om nieuwe materialen of technologieën te ontwerpen. De winnende ideeën worden gerealiseerd met behulp van een impactgedreven ontwikkelingsprogramma. Het einddoel? Producten, diensten en systemen creëren die laten zien dat een circulaire toekomst niet alleen denkbaar, maar ook haalbaar is.

Deelnemen

Van 11 oktober tot 11 januari 2023 is het vanuit de hele wereld mogelijk projecten in te dienen binnen de thema’s: wat we eten, wat we dragen, wat we kopen, hoe we verpakken en hoe we bouwen. Begin 2023 selecteert een jury van experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie minimaal tien winnaars. Drie van de winnende initiatieven gericht op consumentenproducten worden gefinancierd door WDCD’s nieuwe partner Secrid. Hiervoor is € 10.000 beschikbaar evenals een wereldwijd ontwikkelingsprogramma dat is opgezet in samenwerking met Impact Hub Amsterdam. Inclusief online training, mentor sessies en een bootcamp.

Opvolger van No Waste

De Make it Circular Challenge is de opvolger van de succesvolle No Waste Challenge uit 2021. Hier werden 1409 projecten ingediend vanuit 126 verschillende landen, waaruit 16 winnende projecten zijn geselecteerd. Waaronder het Nederlandse Living Coffin, ’s werelds eerste volledig biologisch afbreekbare doodskist gemaakt van mycelium. Of ‘Claybens’, een ambitieus plan van Emy Bensdorp om de PFAS chemicaliën groep, die overal om ons heen te vinden is, uit vervuilde kleigrond te  verhitten tot bakstenen waardoor de chemicaliën worden vernietigd tot een schone baksteen.

Meer informatie over de partners is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.