Makerchair van Joris Laarman in Rijksmuseum

Nieuws

Makerchair van Joris Laarman in Rijksmuseum

Door: Petra Starink | 17-12-2014

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de Makerchair Hexagon van Joris Laarman opgenomen in de collectie. Het ontwerp van de stoel is een open source digitaal bestand en iedereen kan daarom met een computergestuurde freesmachine of 3d printer de Makerchair maken in diverse materialen. Het prototype in het Rijksmuseum is gemaakt van walnotenhout.

Makerchair

Een particulier vroeg Laarman meubels te ontwerpen voor zijn appartement, zegt conservator Ludo van Halem van het Rijksmuseum. Daarop bedacht Laarman een digitaal bestand, dat iedereen kan downloaden. Hiermee kun je zelf die stoelen assembleren, al vereist het wel wat technisch inzicht. De stoelen kunnen van hout, metaal of kunststof worden gemaakt. Het Rijksmuseum heeft een walnoothouten prototype ontvangen dat geschonken is door Edmond Asseily.

Zeefdruk Rem Koolhaas

De Makerchair is een van de nieuwe aanwinsten uit de twintigste eeuw die het museum presenteerde. De objecten zijn gekregen uit schenkingen of in bruikleen verkregen. Andere  aanwinsten zijn Triptiek Rotterdam, een zeefdruk van Rem Koolhaas uit 1982, gemaakt als onderdeel van het ontwerp voor hoogbouw aan de Boompjes, overgedragen door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en foto’s uit 1930 van het door Jan Duiker ontworpen Sanatorium Zonestraal, een tijdelijke bruikleen van het Nieuwe Instituut. De objecten zijn te zien tot medio 2015.

In ArchitectuurNL 05-2014 staat een interview met Joris Laarman, o.a. over de Makerchairs.

Portretfoto: Thijs Wolzak

Bron: Rijksmuseum, ANP

Open source bestand Makerchair

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.