Manifestatie SuperWest

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Manifestatie SuperWest

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-05-2022

Van 30 juni t/m 18 december 2022 organiseert het Van Eesteren Museum de manifestatie SuperWest. Hiermee geeft zij aandacht aan de grootschalige vernieuwingsoperatie die de afgelopen twintig jaar in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam heeft plaatsgevonden. In twee decennia zijn er 25.312 woningen nieuw gebouwd, gerenoveerd of tot woning getransformeerd. Een enorme operatie waarvan de grootte en impact echter redelijk onzichtbaar zijn gebleven. Wat heeft zich precies in omvang en impact voltrokken? En wat kunnen we hiervan leren nu het Masterplan Nieuw-West in de maak is?

De manifestatie SuperWest bestaat uit de publicatie SuperWest onder redactie van stedenbouwkundige Maurits de Hoog en Uitgeverij THOTH. Daarnaast uit een tentoonstelling in het Van Eesteren Museum en een buitententoonstelling met bouwborden bij gelauwerde bouwprojecten. Geïnteresseerden kunnen tevens een audiotour doen en een activiteitenprogramma met lezingen volgen. Ook zijn er wandelingen door vier buurten die de afgelopen jaren sterk zijn vernieuwd door partijen als BPD, de Alliantie en Stadgenoot.

Groeiende tentoonstelling in het museum

Op 30 juni opent de tentoonstelling in het Van Eesteren Museum. Een dwarsdoorsnede van nieuwbouw uit de afgelopen twee decennia. De tentoonstelling is even dynamisch als de stedelijke omgeving in Nieuw-West en groeit gedurende zes maanden in het museum. De tentoonstelling wordt om de vijf weken aangevuld met verhalen van buurtbewoners en wandelingen door de buurt.

De eerste buurt is de Laan van Spartaan, gevolgd door de Staalmanpleinbuurt, de Bakema- en Dudokbuurten en Centrum Osdorp. Er wordt werk getoond van o.a.: Arons en Gelauff; BETA; DKV; Korteknie-Stuhlmacher; Olaf Gipser Architects, VURB Architects, Rudy Uytenhaak; Venhoeven; Studioninedots en Tangram.

Bewoners centraal in reizende buurtexposities

Gelijktijdig met de tentoonstelling popt SuperWest ook in vier buurten op met een buitententoonstelling, wandelingen en gesprekken over de vernieuwing. Ook besteedt de buitententoonstelling uitvoerig aandacht aan het perspectief van de bewoners en werpt een blik in de toekomst. Hoe komt het nieuwe Masterplan Nieuw-West eruit te zien en welke bouwplannen liggen er op stapel?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.