Manuel de Solà-Morales stapt uit Rijnboogplan

Manuel de Solà-Morales stapt uit Rijnboogplan

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-09-2009

Manuel de Solà-Morales, de geestelijk vader van het Arnhemse Rijnboogplan, heeft zich teruggetrokken. De Spaanse architect en stedenbouwkundige wil niet langer betrokken zijn bij de uitwerking van zijn masterplan uit 2001, opgetrokken rond het graven van een haven in de Nieuwstraat.

Kwaliteitsteam
Samen met Solà-Morales stappen ook stedenbouwkundige Luc Vrolijks en architect Jo Coenen op. Zij vormden met de Spanjaard de ruggengraat van het Kwaliteitsteam Rijnboog. De taak van de Nederlanders was vooral Solà-Morales te ondersteunen.
Het team presenteerde begin dit jaar een definitief schetsontwerp voor het Havenkwartier, met daarin een cultuurcluster. Dat bleek te duur, waarop wethouder Roeland Kreeft een derde partij, het bureau Urhahn, vroeg om een nieuw plan te maken.

Tekort van 53 miljoen
In 2005 moest Solà-Morales het hele Rijnboogplan al eens aanpassen nadat er een tekort was geconstateerd van 53 miljoen euro. Met de jongste ontwikkelingen gaat het plan een richting op waarmee de geestelijk vader zich niet kan verenigen, zegt Roeland Kreeft.
“Hij heeft een streep getrokken en gezegd: ‘Tot hier is het plan van mij. Laat Arnhem het verder zelf maar uitwerken'”, aldus Kreeft, die begrip heeft voor de stap van Solà-Morales (geboren in 1939), wiens vurige wens is het Rijnboogplan nog tijdens zijn leven gerealiseerd te zien.

Bron: De Gelderlander

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.