Mario Botta herstelt Villa Girasole

Mario Botta herstelt Villa Girasole

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 04-12-2012

Vorige week is bekend gemaakt dat Villa Girasole, een uniek roterend huis uit 1935 op de heuvels van Marcellise bij Verona (It), zal worden gerestaureerd en verbouwd tot cultureel centrum naar ontwerp van architect Mario Botta. De villa was eerder door Lidia Invernizzi, een 94 jaar oude dochter van de oorspronkelijke eigenaar en medeontwerper Angelo Invernizzi, geschonken aan de Academie van Bouwkunst in Mendrisio. De plannen voor een verbouwing kwamen echter maar niet van de grond. De villa met park, conciërgewoning, bedrijfsgebouwen, wijngaarden en olijfboomgaarden worden nu eigendom van de nieuwe stichting, Fondazione Il Girasole Angelo e Lina, gevestigd in Verona, bij de bestaande Stichting Cariverona.

Draaimechanisme herstellen

De droom is om het draaimechanisme weer te laten werken. De enorme betonnen villa kon in 9 uur en 20 minuten 360 graden om zijn as draaien en volgde zo de baan van de zon. Vandaar ook de naam: Girasole, ofwel zonnebloem. Hoe de precieze invulling wordt, ligt nog niet vast. In ieder geval wordt de bestemming gezocht in de culturele, artistieke, of educatieve hoek volgens de statutaire doelstellingen van de Stichting. Architect Mario Botta reageert opgetogen: “Het is een prachtig architectonisch hoogstandje, dat het verdient te worden hersteld in zijn oude glorie. Ik heb ooit het mechaniek zien werken, dat is heel spannend.” Over zijn aanpak zegt Botta: “Allereerst moet ik het draaimechanisme herstellen Er zijn geen bijzondere technische problemen: de motor en de rails zijn er nog. De bodemdaling is genivelleerd, zodat de hele operatie in korte tijd kan worden voltooid. Dan heb je een buitengewoon artefact, dat een cultureel centrum kan worden voor lokale gemeenschappen en instellingen.”

Het twee verdiepingen tellende L-vormige gebouw met in het midden een ronde toren met draaias, weegt 1.500 ton. Het is een van de eerste voorbeelden van een roterend huis. Wereldwijd zijn sindsdien roterende huizen gebouwd, meestal op veel bescheidener schaal, zoals onlangs nog een houten huis in Twello.

Bron: l ’Arena 29-11-2012

“Il Girasole – una casa vicino a Verona” is een korte film van Christoph Schaub en Marcel Meiliover over de villa, de bouwers en bewoners. Hierin blijkt dat de villa, inclusief de interieurs en gordijnen, nog in zeer oorspronkelijke staat is behouden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.