Markant ontwerp op Zuidas

Markant ontwerp op Zuidas

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-09-2009

Op vrijdag 9 oktober wordt het Onderstation ProRail van kunstenaar Krijn de Koning in de Amsterdamse Zuidas officieel geopend. Het dertien meter hoge Onderstation, dat de treinen van energie voorziet, is het eerste, echte gebouw in het oeuvre van de internationaal opererende kunstenaar.

De markante verschijning staat bovenop het al eerder opgeleverde 10KV-gebouw van Liander, waarvoor De Koning de kleurige gevel heeft ontworpen, en dat energie levert aan huishoudens en bedrijven. De gebouwen van De Koning staan aan de Europaboulevard, achter station RAI.

Totaalontwerp oostelijk entreegebied Zuidas
Krijn de Koning maakte het ontwerp van het Onderstation in opdracht van ProRail en in samenwerking met Liander, Zuidas Amsterdam en het Virtueel Museum Zuidas. ProRail-gebouw en 10KV-gebouw maken deel uit van een totaalontwerp van De Koning voor het oostelijk entreegebied van de Zuidas. Daarin zullen bestaande gebouwen worden hersteld en opgeknapt, en figureren op een groot zwart plein. Een folly op het eindhalteplein van tramlijn 4 zal te zijner tijd het entreegebied markeren.

Betreedbare gebouwde kunstwerken
Krijn de Koning maakt werk waarin de ervaring van ruimte en de verhouding tussen mensen en ruimte centraal staat. Hij zet architectuur, functie en kleur in om toegankelijke en betreedbare, gebouwde kunstwerken te maken die in nauwe wisselwerking met de omgeving tot stand komen. Vanwege deze benadering en zijn fascinatie voor complexe ontwerpopgaven heeft het Virtueel Museum Zuidas De Koning in 2003 uitgenodigd om een ontwerp te maken voor Vivaldi, het nieuwe, oostelijke entreegebied van de Zuidas, naast station Rai.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.