Masmanhuisje in Artis weer roze

Masmanhuisje in Artis weer roze

Nieuws
Door: Petra Starink | 31-07-2014

Het oudste gedeelte van de Fazanterie in dierenpark Artis, het Masmanhuisje, heeft na een grondige restauratie haar oorspronkelijke kleur weer terug. Restauratieschilder en kleuronderzoeker Leonieke Polman deed historisch kleuronderzoek.  Aan de hand van een zogeheten ‘kleurtrap’ kwam de roze kleur tevoorschijn.

masmanhuisje artis

Rijksmonument de Fazanterie

De Fazanterie bestaat uit drie gebouwen die elk hun eigen geschiedenis hebben. De kern van de Fazanterie is het Masmanhuisje, ook wel de Grote Volière genoemd. Dit gebouw stamt uit de tijd van voor de oprichting van Artis en was een buitenhuis van de heer J. Masman. Het huis werd aangekocht in 1863 door Natura Artis Magistra. Vijf jaar later werden er grote volières aangebouwd. Het aantal vogels groeide snel en al gauw kwam er behoefte aan een echte Fazanterie. In 1872 is de westelijke Fazanterie gebouwd. Niet lang daarna ontstond er weer ruimtegebrek en is in 1888 de tweede, meer oostelijk gelegen vleugel gebouwd.  De vernieuwing van de Fazanterie gebeurde in drie fases. Eerst is in 2011 de westelijke vleugel afgebroken en opnieuw opgebouwd. In 2012 stond de restauratie van de monumentale oostvleugel op de planning. En dit jaar is ter afronding van het ensemble het Masmanhuisje gerestaureerd.

Kleurgeschiedenis

Kleuronderzoek heeft uitgewezen dat het Masmanhuisje in de tijd dat het er staat, in totaal acht keer een andere kleur heeft gekregen. Het Masmanhuisje was al jaren wit, maar onder afgebladderde stukjes verf waren andere kleuren te zien. Op verschillende plekken van de gevel zijn de verflagen laagje voor laagje door kleurexpert Leonieke Polman weggestoken, zodat ‘kleurtrappen’ ontstonden. Dit gaf een kijkje in de kleurgeschiedenis van de Fazanterie. De originele kleur bleek lichtroze te zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.