Masterplan K64 Keflavík Airport Area officieel gelanceerd

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Masterplan K64 Keflavík Airport Area officieel gelanceerd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-03-2023

Onder de naam K64 – geïnspireerd door de ligging op de 64e noordelijke breedtegraad – wil het Keflavik Airport Area Masterplan een katalysator zijn voor de innovatie van de IJslandse economie. De strategische locatie ligt op het raakpunt tussen verschillende Noord-Atlantische routes. In combinatie met de vooruitstrevende IJslandse mentaliteit, is dit een goede basis voor een toekomstgerichte omgeving waar mensen, middelen en technologieën samenkomen.

Het schiereiland Suðurnes met Keflavík International Airport, ligt op 50 km van de hoofdstad Reykjavík en vormt de meest karakteristieke entree voor IJsland. Het luchthavengebied ligt op een kruispunt tussen Europa en Noord-Amerika en omvat het Reykjanes UNESCO Global Geopark. Deze strategische locatie maakt het bij uitstek geschikt als belangrijke groeilocatie voor duurzame innovatie in de luchtvaart-, energie- en technologiesector.

Om hierin ook daadwerkelijk stappen te nemen, gaf Kadeco (Keflavík Airport Development Company) de opdracht voor de ontwikkeling van het K64 Masterplan dat onlangs is opgeleverd. Dit plan is ontwikkeld door een multidisciplinair team onder leiding van KCAP met WSP, Felixx, MIC-HUB, VSO Consulting, Buck Consultants International, Buro Happold, Base Design, Maurits Schaafsma en Kanon Arkitektar.

Strategie

K64 schetst een stapsgewijze strategie die over een langere periode de transformatie van het schiereiland Suðurnes stuurt. Met het oog op duurzame groei zijn focusgebieden aangewezen waar economische activiteiten en lokale gemeenschappen elkaar wederzijds kunnen versterken:

1.         De toepasselijk genaamde Gateway to Iceland biedt bezoekers een uitnodigende route vanaf het commercieel en publiek ingerichte Airport Forecourt tot aan Aðalgata. Dit is een knooppunt dat de entree naar de gemeente Reykjanesbær markeert. Aðalgata vormt samen met de ernaast gelegen logistieke hub Diamond Gate een dynamische wijk waarin wonen, gemeenschapsfuncties en R&D-programma’s zijn gecombineerd.

2.         Het aan de zuidelijke rand van de luchthaven gelegen Ásbrú betreft een campusachtig gebied. Hier is plek voor luchtvaartactiviteiten en R&D, startups, lichte industrie en vooral een ambitieuze verdichting van de al aanwezige woonfunctie. Zo wordt de voormalige NAVO-nederzetting een wijk op zich, een moderne versie van een levendig dorp.

3.         Ten noorden van Reykjanesbær ligt Helguvík, het middelpunt voor eco-industriële ontwikkeling. Het team zal de bestaande haven- en productie-infrastructuur transformeren tot een zone met een circulaire economie. Hier is onder meer ruimte voor een constructie-hub en onderzoeksfaciliteiten voor duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Zo kan Helguvík een voortrekkersrol spelen bij de energietransitie, zowel voor IJsland als daarbuiten.

Stedenbouw, landschap en mobiliteit

Om te zorgen dat het initiatief ook op langere termijn wordt voortgezet, is er één ecosysteem waarin de strategieën voor stedenbouw, landschap en mobiliteit zijn verweven. Dit verbindt, beschermt, verrijkt en ondersteunt zowel de toename van bedrijfsactiviteiten in het gebied als de groei van de bevolking en de werkgelegenheid. Ook versterkt het plan de wisselwerking tussen de economische en de sociale structuren op het schiereiland.

Het stedenbouwkundig raamwerk voorkomt wildgroei, doordat de stedelijke ontwikkeling compact wordt gehouden en verankerd in de bestaande bebouwingsstructuur. Door luchthaven gerelateerde activiteiten rond het vliegveld te concentreren kent K64 een duidelijke ruimtelijke logica; tegelijkertijd is functiemenging een belangrijk ontwikkelprincipe.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.