Mauritshuis heeft kleur terug

Mauritshuis heeft kleur terug

Nieuws
Door: Petra Starink | 12-08-2013

Het Mauritshuis in Den Haag heeft zijn kleur teruggekregen. In de afgelopen maanden zijn het hout- en steenwerk van de gevels van het Mauritshuis opnieuw geschilderd. Het uiterlijk van het beschermde monument is hiermee dichterbij de verschijningsvorm van 1644 gebracht, een ontwerp van de 17de-eeuwse architect Jacob van Campen (1596-1657).

Aanleiding voor de renovatie is het bouwproject van het museum, waarbij het stadspaleis ondergronds wordt verbonden met het naastgelegen gebouw Plein 26.  Tevens een gelegenheid om technische verbeteringen aan het oude pand door te voeren zoals de klimaatinstallatie, de verlichting en de ramen.

Architect Jacob van Campen

De buitenkant van het pand is aan de hand van bouwhistorisch onderzoek zoveel mogelijk terug gebracht naar het ontwerp van van Campen. Om die reden heeft het natuursteen van de gevels nu de gelige kleur van Bentheimer zandsteen gekregen, een tint die goed aansluit bij de geschilderde delen van de nabijgelegen Grenadierspoort uit 1634 en de overige gebouwen aan het Binnenhof. Om marmer te suggereren heeft het beeldhouwwerk in de frontons een grijs-witte kleur gekregen.

Uitbreidingsplan

Sinds juni 2012 wordt er achter de schutting van de bouwplaats van het Mauritshuis hard gewerkt aan een uitbreidingsproject. Een ondergrondse foyer gaat het museum verbinden met het tegenovergelegen pand, Plein 26.  Het oppervlak verdubbelt, waardoor er meer ruimte komt voor kunst, exposities, educatie en evenementen. Tijdens de verbouwing is de collectie van het museum ondergebracht op verschillende locaties. . Medio 2014 opent het vernieuwde Mauritshuis zijn deuren. De vaste collectie is dan weer te zien in het volledig gerenoveerde maar vertrouwde stadspaleis.

Lees ook het artikel Mauritshuis bouwt aan de toekomst

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.