Mecanoo en Courage winnaars Daylight Award

Mecanoo en Courage winnaars Daylight Award

Nieuws
Door: Petra Starink | 23-05-2012

Kaap Skil, museum van jutters en zeelui van Mecanoo en Licht Budget van Courage architecten zijn winnaars van de Daylight Award 2012 in de categorie utiliteit en woningbouw.

Het daglicht in Kaap Skill is volgens de jury het resultaat van zich goed kunnen voegen in het dorpje. Van buiten lijkt Kaap Skill een gesloten gebouw, van binnen kijk je dwars door het gebouw heen. Door de transparante lattenstructuur is het weer bijna voelbaar. Zon, wolken, onweer en regen: buiten komt binnen als beleving en dat is een kernkwaliteit voor een gebouw met de Waddenzee op een steenworp afstand.

Door zijn pretentieloosheid en transparantie dwars door het hele gebouw heen, maar ook door de manier waarop Mecanoo de ruige lattenstructuur aan de gevel wist te benutten als een subtiele ‘voile’ die het daglicht filtert en verzacht, kwam de jury tot de slotsom dat dit gebouw winnaar moest zijn in de categorie utiliteit.

Licht Budget

Wie op Licht Budget in Almere afloopt, ziet een ‘black box’ zonder gevelopeningen op een witte plint staan. Wie de woning binnenloopt, ervaart direct dat daglicht rijkelijk tot diep de woning binnenstroomt door de openingen aan drie kanten van het dakvlak. Niet al de gevels zijn gesloten. Die aan de straatkant is gemaakt van translucent policarbonaat en laat daglicht door.

Het resultaat is een extreem voorbeeld van een woning zonder gevelopeningen. De jury noemt Licht Budget fris, brutaal, innovatief en origineel. Het is zonder meer een knappe prestatie om met relatief weinig financiële middelen zo’n goed resultaat neer te zetten.

De Daylight Award is afgelopen jaren uitgegroeid tot een bekend fenomeen in de wereld van opdrachtgevers, architecten, adviseurs en andere, direct of indirect betrokken partijen. Leverde de eerste editie in 2008 nog 44 inzendingen op, in 2010 was dat getal opgelopen tot 79. Dit jaar kreeg de jury 64 inzendingen te beoordelen die in de categorie utiliteitsbouw en woningbouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.