Mecanoo en Meng winnen internationale ontwerpwedstrijd met ‘Wetenschappelijk Bos’

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Mecanoo en Meng winnen internationale ontwerpwedstrijd met ‘Wetenschappelijk Bos’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-08-2023

Mecanoo en Meng Architects zijn, in samenwerking met LOLA Landscape Architects, de winnaars geworden van een internationale ontwerpwedstrijd voor de Shenzhen Guangming Scientist Valley. Dit ambitieuze project heeft tot doel het eerste uitgebreide nationale wetenschapscentrum in de Greater Bay Area te realiseren dat onderzoekers en innovatief talent van over de hele wereld moet aantrekken.

Het visionaire ontwerp van het winnende consortium omarmt de unieke natuurlijke kenmerken van de site en presenteert een innovatief concept genaamd ‘Scientific Forest’. De toplocatie – tussen het Lian Tang Reservoir, het Lou Village Reservoir en de vallei ertussen – is ideaal voor de Shenzhen Guangming Scientist Valley omdat het omringd is door bergen en water en hiermee een ecologisch voordeel biedt.

Valley of Coexistence’

Het winnende concept – genaamd ‘Valley of Coexistence’ – draait om de strategie van ‘tijdelijke restauratie en selectieve constructie’, met tijd als een vitaal element. Het plan omvat een divers openbaar activiteitenprogramma dat bekend staat als ‘1001 Forest Gardens’ en drie onderling afhankelijke componenten: een openbare lus, een onderzoekscentrum en een natuurlijke perimeterlaag. Het doel is om de samenwerking tussen het publiek en wetenschappers te bevorderen, de groei van het bos te stimuleren en co-existentie in de vallei te bevorderen.

Met een oppervlakte van ongeveer 1,2 vierkante kilometer zal de Shenzhen Guangming Scientist Valley dienen als de kern van een internationaal centrum voor wetenschappelijke en technologische innovatie in Guangdong, Hong Kong en Macau. Met zijn strategische ligging binnen een groot wetenschappelijk cluster en de omliggende natuurlijke elementen, zal het project een wereldwijd symbool worden van wetenschappelijke vooruitgang en innovatie.

Afbeeldingen: Mecanoo en MAX

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.