Mecanoo geeft vorm aan Station Ede-Wageningen

Mecanoo geeft vorm aan Station Ede-Wageningen

Nieuws
Door: Petra Starink | 09-09-2014

Mecanoo architecten uit Delft en advies- en ingenieursbureau Movares gaan in opdracht van Prorail het stationsgebied van Ede opnieuw vorm geven. Het gebied moet het visitekaartje worden van de stad Ede en de Veluwse poort.

De gemeente Ede herontwikkelt het oostelijke deel van de stad, de Veluwse Poort. De spoorzone speelt hierin een belangrijke rol. De stationsomgeving vormt het scharnier tussen stad en natuurgebied en moet stedenbouwkundig en landschappelijk worden ingepast.

Diffuse daglichttoetreding

De visie van de combinatie MovaresMecanoo bleek in de aanbestedingsfase het meest succesvol op de competitieonderdelen. Het ontwerp voor het station krijgt onder meer een nieuw busplein, fietsenstallingen en een P&R-terrein. Het ontwerp kenmerkt zich door een goed gekozen samenhang en een rustige uitstraling. De slanke verticale kolommen en opengewerkte houten overkapping van het station zorgen voor een diffuse daglichttoetreding en een bijzonder uitzicht op de monumentale Mauritskazerne en de Veluwe.

Werken met BIM

De ontwerpers gaan samenwerken in ontwerpateliers. Om diverse technische disciplines op elkaar af te stemmen wordt gewerkt in een gezamenlijk 3D-model, onderdeel van BIM (Bouw Informatie Management). BIM faciliteert een werkwijze waarbij een bouwwerk in zijn verschillende levensfasen eerst virtueel tot stand komt, voordat het daadwerkelijk gebouwd wordt. Movares en Mecanoo hebben ruime ervaring in bouwen met BIM.
De vernieuwing van het station moet medio 2018 afgerond zijn.

Afbeelding: Impressie van het nieuwe station Ede-Wageningen. Beeld: Mecanoo.

Bekijk ook her artikel Prettig Wachten,  over kleine stations in Nederland. Gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer#4.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.