Mecanoo laat museum geschiedenis vertellen

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Mecanoo laat museum geschiedenis vertellen

Door: Petra Starink | 28-04-2015

Het Hof van Nederland in Dordrecht is op 27 april geopend. Hier werd in 1572 tijdens de eerste Vrije Statenvergadering de basis gelegd voor een onafhankelijke Republiek. Mecanoo architecten transformeerde het rijksmonument in een ervaringsmuseum waar bezoekers zelf het ontstaan van de Republiek kunnen ervaren.

Het Hof is rond 1275 door de Orde van Augustijnen gesticht. Het monumentale complex bestaat uit verschillende gebouwen die intern met elkaar zijn verbonden. Met 4 poorten is het Hof in alle windrichtingen met de oude binnenstad verbonden.

Geschiedenis ervaren

Mecanoo architecten heeft samen met de opdrachtgever gezocht naar ontwerpoplossingen die bezoekers het bestaan van de Republiek en de geschiedenis van Dordrecht laten ervaren. Het cultureel erfgoed is zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat terug gebracht, hierdoor vertelt het gebouw zijn eigen geschiedenis.

Naast het behouden van elementen van historische waarde, heeft Mecanoo zorgvuldig ontworpen interventies toegevoegd die in dienst staan van het gebruik als museum. De routing maakt de bezoeker deelgenoot van de historische gebeurtenissen die zich in het gebouw hebben afgespeeld, met als hoogtepunt de Statenzaal, de bakermat van het moderne Nederland.

Neutrale uitstraling

De meest kwetsbare museumobjecten zijn in geklimatiseerde vitrines geplaatst. Nieuwe elementen zoals het trappenhuis en het entreegebied aan het Hofplein hebben een neutrale uitstraling en onderscheiden zich van de historische details door hun afwijkende materialisering.
Het tentoonstellingsconcept is gemaakt door XPEX. Met beeld, geluid en objecten wordt in de diverse ruimtes het verhaal van de Nederlandse geschiedenis en de stad Dordrecht verteld.
Vanaf 28 april is Het Hof van Nederland voor het publiek geopend.

Projectgegevens
Programma: restauratie, renovatie en herinrichting van rijksmonument met tentoonstellingsruimten, een educatiezolder, een studiezaal van 150 m2, kantoorruimten, een horecaruimte, een winkel en technische ruimten; totaal 2.339 m2 BVO
Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht
Ontwerp: 2007-2012
Realisatie: 2012-2015
Projectmanagement: Gemeente Dordecht
Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft
Adviseur w en e-installaties: Blaay, van den Boogaard, Rotterdam Bouwfysisch adviseur, akoestiek en brandveiligheid: Cauberg-Huygen, ’s Hertogenbosch
Adviseur bouwkosten: Vitruvius, Oss
Adviseur restauratie: RAB, Den Haag
Adviseur beveiliging: DPM, Den Haag
Museuminterieur: XPEX, Amsterdam
Beeld: Mecanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.