Mecanoo ontwerpt Canontoren Arnhem

Mecanoo ontwerpt Canontoren Arnhem

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-06-2007

Als het aan de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem ligt, komt het Nationaal Historisch Museum te liggen op de Waterberg in Arnhem tegenover het Nederlands Openluchtmuseum.

Op donderdag 7 juni presenteerde de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke de uitgewerkte Arnhemse plannen voor een Nationaal Historisch Museum aan minister Plasterk van OCW. Het plan omvat een heldere visie op de museale verbeelding van de geschiedenis van Nederland en een indrukwekkend concept voor de inrichting van het toekomstige museum.

Francine Houben van Mecanoo architecten ontwierp een ‘Canontoren’, gebaseerd op de nationale canon van de geschiedenis van Nederland. Het ontwerp van Mecanoo combineert toekomst met verleden, futurisme met traditie. Het gebouw bestaat uit een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. Het sculpturale gebouw krijgt een stalen constructie, maar is juist bekleed met traditioneel baksteen. Het is een ode aan de Nederlandse bouwcultuur, die gebruik maakt van de klei in het Nederlandse rivierenlandschap.

De Canontoren
In de Canontoren wordt de geschiedenis van ons land verbeeld met behulp van de modernste technieken. Niet alleen voorwerpen maar ook multimedia spelen daarbij een belangrijke rol. Het 10.000 m2 tellende museumgebouw belichaamt en versterkt het museale concept. Het Nationaal Historisch Museum telt vijftig canonvensters, die verdeeld zijn over vijf ringen. In de eerste ring wordt een beeld geschetst van de prehistorie en de Romeinse tijd, terwijl de 20e eeuw in de vijfde ring ligt vanwaar je uitkijkt over het Nederland van vandaag de dag. De verspringende vloeren bieden van boven naar beneden zicht op de belangrijkste objecten en de dynamiek van de geschiedenis door de eeuwen heen. De zesde ring – de Bovenverdieping van Nederland – heeft een forumfunctie en is uitgerust met een auditorium en een radio- en televisiestudio. Vanaf de Bovenverdieping heb je bovendien een uniek uitzicht. Net over de bomen heen zie je de historische gebouwencollectie van het Nederlands Openluchtmuseum liggen: een Delftse windkorenmolen uit 1700, een Gelderse boerderij uit 1771, een historische melkfabriek en bakkerij.

Minister Plasterk van Cultuur wees eerder buiten Arnhem ook Amsterdam en Den Haag aan als mogelijke vestigingslocatie voor het Nationaal Historisch Museum. Andere steden, zoals Utrecht en Nijmegen, boden zich tevens aan en waren verontwaardigd dat er geen open competitie is voor het prestigieuze project. Dat schreven zij deze week in een brief aan de Tweede Kamer.
Aan het eind van deze maan zal Plasterk een keuze maken.

Bron: Mecanoo Architecten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.