Mecanoo ontwerpt snel gebouwd studentcomplex

Mecanoo ontwerpt snel gebouwd studentcomplex

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-04-2009

Mecanoo heeft in Delft een studentencomplex ontworpen die in minder dan een jaar tijd, van schets tot oplevering, zijn gerealiseerd. Volgens eigen zeggen is het project, waarbij een modulair bouwsysteem is toegepast, het snelst gebouwde studentencomplex ooit.

Aan de Leeghwaterstraat zijn drie blokken met 186 studentenwoningen verrezen. Elke woningunit is volledig geprefabriceerd in de fabriek, waarna de units als lades in een kast in een stalen skelet zijn geschoven. De snelle bouw was nodig om de explosief groeiende groep internationale studenten aan de TU Delft huisvesting te kunnen bieden.

Baarden
Mecanoo ontwierp drie alzijdige woontorentjes met in totaal 186 wooneenheden van elk zes lagen hoog. Drie gevels zijn uitgevoerd in donker metselwerk met ‘baarden’. De onregelmatige textuur van de baarden zorgt voor een bijzondere schaduwwerking op de gevel en geeft, afhankelijk van de stand van de zon, het gebouw op elk tijdstip van de dag een andere uitstraling.

Raamopeningen in aluminium kaders zijn als muzieknoten over de gevels gestrooid. Hun speelse compositie levert niet alleen aan de buitenkant een gevarieerd beeld op, maar ook binnen: elke kamer heeft het raam op een andere plek. Aan de weilandkant kregen de drie gebouwen een groene, gelaagde gevel van composietplaten in combinatie met een buizenframe waarlangs in het voorjaar en de zomer klimplanten groeien.

Staptegels
In de woningen kunnen studenten in hun eentje of met z’n tweeën wonen. Ook zijn er kleine studentenhuizen met 3 kamers rondom een gemeenschappelijke woonkamer met keuken. Op de begane grond van elke toren liggen gemeenschappelijke voorzieningen zoals entree, fietsenstalling en containerruimte. De drie gebouwen staan in een tapijt van gras waarin natuurstenen staptegels zijn gestrooid.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.