Mecanoo ontwerpt station Kaohsiung

Nieuws

Mecanoo ontwerpt station Kaohsiung

Door: Petra Starink | 13-06-2016

Mecanoo ontwerpt het nieuwe centraal station van Kaohsiung. Het station is ontworpen als een gelaagd landschap van vervoersstromen met bovenop een park en fietspad. De glooiende overkapping strekt zich uit naar de omgeving en voegt groene openbare ruimte toe aan de stad.

Het nieuwe Kaohsiung Station is de kroon op het omvangrijke Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway Project, dat bestaat uit zeven ondergrondse stations en een spoortunnel van 9,75 km. Het wordt een vervoersknooppunt waar trein, metro, stads- en langeafstandsbus, taxi, fietsers en voetgangers samenkomen. Mecanoo ontwierp een uniek stationsgebied dat veel groene openbare ruimte creëert en de stedenbouwkundige samenhang versterkt. De stationshal is een verzonken plein onder een hemel van ovalen die de sfeervolle verlichting zacht weerkaatsen. Komend vanaf de ondergrondse trein- en metroperrons, ervaren reizigers direct de dynamiek van de stad.

Daklandschap

De overkapping van het station verbindt een hotel, kantoren, winkels, restaurants en andere voorzieningen voor reizigers en de lokale gemeenschap. Het koloniale Japanse stationsgebouw dat ooit op de locatie stond, wordt in ere hersteld en omarmd door het daklandschap. Deze samenkomst van oud en nieuw staat symbool voor de toekomstvisie van Kaohsiung als karaktervolle en duurzame stad.

Centrale hal voor ontmoetingen

“In Taiwanese dorpen worden belangrijke gelegenheden gevierd op het met traditionele rode lantaarns verlichte plein voor de tempel. De centrale hal is ontworpen als een eigentijdse variant hierop. Aankomen in Kaohsiung wordt zo een memorabele ervaring. De uitgestrekte groene luifel beschermt het stationsplein tegen Kaohsiung’s tropische klimaat. Het wordt een ruimte om elkaar te ontmoeten, ontspannen te genieten van een verkoelende bries, of om de evenementen te bezoeken waaraan het station onderdak biedt.  Het is een bestemming waar je met plezier naartoe gaat, aldus Francine Houben, directeur Mecanoo architecten .”

Oplevering in 2024

Het project beslaat een gebied van 8,5 hectare en omvat een stationsplein van 13.000 m2, een overkapping van 35.000 m2, hotel van 22.000 m2, commercieel vastgoed van 52,000 m2, en 60.000 m2 landschap. Station Kaohsiung wordt naar verwachting in 2024 opgeleverd.

Beeld: Mecanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.