Mecanoo op shortlist bibliotheek Birmingham

Mecanoo op shortlist bibliotheek Birmingham

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-04-2008

Mecanoo architecten in Delft is geselecteerd voor de internationale competitie van de prestigieuze nieuwe Bibliotheek van Birmingham. Het 31.000 vierkante meter tellende gebouw moet de ‘beste openbare bibliotheek van de wereld worden’.

De huidige bibliotheek uit de jaren zeventig – de best bezochte bibliotheek van Groot-Brittannië – voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en zal worden gesloopt. Het project is tevens een belangrijke stimulans voor de sociale en economische regeneratie van de stad.

De bibliotheek zal worden aangesloten op het bestaande Birmingham Repertory Theatre, waardoor een internationaal centrum voor kennis, educatie en cultuur ontstaat. Met de nieuwe bibliotheek is een investering van 193 miljoen pond (€ 244 miljoen) gemoeid.

Shortlist
Bij de bekendmaking van de shortlist op 27 maart 2008 verklaarde gemeenteraadslid Mike Whitby: ‘Zeven internationaal gerenommeerde architecten zijn gekozen uit honderd inzendingen wereldwijd. Hun reputatie voor het ontwerpen van vernieuwende, iconische gebouwen heeft geresulteerd in deze selectie. De bekendmaking van de shortlist is een belangrijke mijlpaal in het proces van de realisering van een bibliotheek van wereldklasse.’

Naast Mecanoo architecten zijn Foster + Partners, Hopkins, OMA, Schmidt Hammer Lassen en Wilkinson Eyre geselecteerd. In augustus 2008 wordt de keuze van de architect bekend gemaakt. In maart 2013 moet de bibliotheek klaar zijn.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.