Mecanoo renoveert New York Public Library

Mecanoo renoveert New York Public Library

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 17-09-2015

Mecanoo architecten onder leiding van Francine Houben is geselecteerd door de New York Public Library( NYPL) voor de renovatie van haar bibliotheken aan Fifth Avenue: het monumentale Stephen A. Schwarzman Building en de Mid-Manhattan Library. Mecanoo werkt samen met het New Yorkse bureau Beyer Blinder Belle dat al een aantal prominente historische gebouwen in de stad heeft gerenoveerd.

Gebouw meer toegankelijk maken

De NYPL wil met dit 300 miljoen dollar kostende Midtown Campus project het Schwarzman gebouw meer publiek toegankelijk maken en de Mid-Manhattan Library transformeren in een state-of-the-art bibliotheek. Het project wordt gefinancierd met overheidsgelden en giften.

Transformatie tot moderne bibliotheek

Mecanoo start met het ontwerp voor de transformatie van de Mid-Manhattan Library tot een moderne bibliotheek. De verbouwing zal naar verwachting starten in het najaar van 2017 en gereed zijn in 2019. Vervolgens wordt het Schwarzman gebouw uit 1911 aangepakt. Het historische rijksmonument in Beaux Arts stijl wordt meer publiek toegankelijk gemaakt met speciale ruimtes voor jongeren, extra tentoonstellingszalen en nieuwe faciliteiten voor onderzoekers en schrijvers.

Uitgebreide ervaring met ontwerpen van bibliotheken

De selectie van Mecanoo en Beyer Blinder Belle werd op woensdag 16 september unaniem goedgekeurd door de Raad van Toezicht van de NYPL. De keuze viel op Mecanoo vanwege de uitgebreide ervaring met het ontwerpen van bibliotheken en openbare gebouwen. En voor Beyer Blinder Belle vanwege hun grote verdienste als restauratiearchitect in New York. Evan Chesler, voorzitter van de Raad van Toezicht zei: “Door de keuze voor het team Mecanoo-Beyer Blinder Belle is de bibliotheek ervan verzekerd haar ambitieuze visie te kunnen realiseren.”

In het najaar wordt gestart met een reeks van gesprekken met belanghebbenden, openbare consultatiesessies, thematische adviesgroepen met deskundigen en bezoeken aan andere culturele instellingen in New York.

Beeld: Mecanoo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.