Mediterrane uitstraling voor Villa Stardust van MVRDV

Nieuws

Mediterrane uitstraling voor Villa Stardust van MVRDV

Door: Petra Starink | 15-06-2020

Het ontwerp van MVRDV voor de gelijkvloerse Rotterdam villa is geïnspireerd op de Marokkaanse riad. Alle kamers komen uit op de centrale patio, die fungeert als extra kamer maar dan met de sterrenhemel als plafond. De gebruikte materialen en het afgewogen kleurenpalet zorgen voor een warme, mediterrane uitstraling. Van een in onbruik geraakt kantoorpand naar een duurzame villa met karakter.

Oud kantoorpand

Het bestaande pand was een 1.000m2 tellend kantoorgebouw zoals er vele zijn: rechttoe rechtaan, een hokkering labyrint met ruimtes zonder daglicht. De opdrachtgever, een gezin met vier tienerkinderen, wilde voor ieder gezinslid een eigen ruimte maar tegelijk open ruimtes waar de gezinsleden samen kunnen zijn. Daarnaast moest een plek worden gecreëerd voor de artsenpraktijk aan huis.

Ontwerp van MVRDV

Het ontwerp van MVRDV is geïnspireerd op de Marokkaanse riad – een traditionele woonvorm georiënteerd rond een centrale binnenplaats die alle kamers met elkaar verbindt. De patio van Villa Stardust is het middelpunt en tegelijk kleurrijkste deel van de villa, met zijn oranjekleurige kozijnen van Oregon Pine, en terracottategels en blauw geglazuurde stenen voor de vijver.

Natuurlijk licht

Om van het kantoorpand een villa te maken, is de gelijkvloerse ruimte allereerst teruggebracht naar 770m2 door de twee kleine patio’s te verbinden tot één ter grootte van ruim 150 m2. Door deze ingreep kon een tuin ter grootte van 230m2 worden gerealiseerd. Het doorbreken van wanden maakt de leefruimte aantrekkelijk, met overal natuurlijk licht en ventilatie. Hierbij is zo duurzaam mogelijk te werk gegaan; alle terracottategels van de patio en vijver zijn tweedehands, en er is een warmtepomp toegevoegd.

Transformatie

De bewoners betrokken ons bij het project nadat ze het pand al hadden aangekocht. Ik vind het knap dat ze als niet-architecten direct de potentie van het gebouw inzagen,’ zegt Nathalie de Vries, mede-oprichter van MVRDV. ‘Om privacy te garanderen hebben we de buitenwanden intact gelaten. Daarnaast is flink gesnoeid in het aantal vierkante meters om het pand leefbaar te maken. Met 770 m2 is deze villa zeer ruim, maar door hantering van symmetrie en een warm kleurenpalet met een paar Mediterrane accenten ontstaat een intieme en zonnige sfeer,’ vult MVRDV-partner Fokke Moerel aan, met haar team verantwoordelijk voor de transformatie.

Fotografie: Daria Scagliola

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.