Meer aandacht voor Stads- en Dorpsgezichten

Meer aandacht voor Stads- en Dorpsgezichten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-07-2008

De belangstelling voor gebiedsgerichte monumentenzorg neemt de laatste jaren fors toe. Dat blijkt onder meer uit het grote aantal onderzoeken en publicaties over Beschermde Stads- en Dorpsgezichten. Het ‘Beschermd Stads- en Dorpsgezicht’ is een van de weinige instrumenten voor gebiedsgerichte monumentenzorg en al sinds 1961
ongewijzigd. Voor het Restauratiefonds reden om Beschermd Stads- en Dorpsgezicht als onderwerp voor de themapublicatie bij het Jaarverslag te kiezen.

Inspiratiebron
Het Restauratiefonds heeft op basis van zijn ervaring -en die van anderen- aanbevelingen geformuleerd voor de verdere ontwikkeling van het instrument ‘Beschermd Stads- en Dorpsgezicht’. Het Restauratiefonds wil deze themapublicatie gebruiken als inspiratiebron voor een discussie over de toekomst van het instrument ‘Beschermd Stads- en Dorpsgezicht’, als onderdeel van gebiedsgerichte monumentenzorg.

Modernisering Monumentenzorg
Het instrument Beschermd Stads- en Dorpsgezicht is in 1961 geïntroduceerd en was zeer vernieuwend. Vooral omdat het voor een koppeling zorgde tussen monumentenzorg en ruimtelijke ordening. Sindsdien is de wens om cultuurhistorie stevig te verankeren in ruimtelijke ordening alleen maar sterker geworden. Het is het hoofddoel van het in 1999 gestarte Belvedere project en vormt zelfs een van de belangrijkste doelstellingen van het door minister Plasterk geïnitieerde project Modernisering Monumentenzorg.

Geen extra kansen
Feit is echter dat er sinds 1961 weinig nieuwe ontwikkelingen zijn op dit terrein. In de dagelijkse praktijk zijn er wel succesvolle voorbeelden van de integratie van cultuurhistorie in het ruimtelijk beleid, maar in wet- en regelgeving heeft de tijd stilgestaan. Ook de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening die op 1 juli 2008 van kracht is geworden, biedt geen extra kansen voor behoud en ontwikkeling van cultuurhistorisch waardevolle elementen.

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.