Meer particulier initiatief in krimpend Zeeland

Meer particulier initiatief in krimpend Zeeland

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-02-2009

Twee architectenteams hebben hun ideeën gepresenteerd voor de krimpende Zeeuwse gemeenten Veere en Terneuzen. Volgens de architecten liggen de kansen vooral in meer ruimte voor groen en water en meer vrijheden voor particulier initiatief. Beleidsmakers moeten nu bewuste investeringskeuzes maken. De aanwezige wethouders en directeuren van woningcorporaties waren positief geïnspireerd door de gepresenteerde ideeën.

De bevolking van de provincie Zeeland daalt vanaf 2025 structureel. Zeeland heeft daarom behoefte aan creatieve oplossingen voor leegstaande woningen en de achteruitgang van noodzakelijke voorzieningen. Twee ontwerpteams van architecten en stedenbouwkundigen en een team van studenten hebben hiervoor de afgelopen maanden lokale betrokkenen als bewoners, ondernemers en bestuurders gehoord en plannen ontwikkeld.

Heldere keuzes maken
Gedeputeerde Harry van Waveren (Provincie Zeeland): ‘Dit is een drastische manier van tegen krimp aankijken. De mentale omslag bij de politiek over denken in krimp begint steeds meer plaats te vinden. Je moet nu heldere keuzes maken.’

Serooskerke en Zoutelande
Het team onder leiding van Pieter van Wesemael (adviseur stedenbouw en gebiedsontwikkeling bij Inbo Amsterdam en hoogleraar aan de TU Eindhoven) richtte zich op de kernen Serooskerke en Zoutelande in de gemeente Veere. Voor Zoutelande zien zij veel kansen in de versterking van de bosrijke omgeving. Een tramlijn die via de groene kuststrook een rondje door Walcheren rijdt, verbindt de omringende dorpen.

De kustversterking die voor Zoutelande aangelegd wordt, kan aangegrepen worden om een recreatieve haven te bouwen en nieuwe vormen van toerisme aantrekken. Oude buitenplaatsen en boerderijen langs de kreekruggen moeten gekoesterd worden. Dit is economisch rendabel als de boeren inspringen op het elders wegvallen van voorzieningen, zoals kinderopvang en dagbesteding voor ouderen.

Terneuzen
Enno Zuidema van architectenbureau Enno Zuidema Stedebouw te Rotterdam gaf leiding aan het team dat de mogelijkheden voor Terneuzen onderzocht. Dit team is van mening dat bestuurders nu duidelijke keuzes moeten maken: investeren in bepaalde gebieden en in andere juist een laisez-faire strategie toepassen. Zij werkten die strategie uit in twee scenario’s.

In het eerste concentreert de bebouwing van Terneuzen zich langs het kanaal en de verbinding met Gent. Het andere scenario richt zich op het versterken van dorpen met de meeste kwaliteiten in de omgeving en de onderlinge infrastructuur. In plaats van nieuwe wijken te bouwen, is het beter de kwaliteit van de bestaande wijken te verhogen door het versterken van groen en water.

Zij zien hierin vooral kansen voor het centrum van de stad, de boulevard en een stedelijk gebied langs de sluizen. De gebieden die buiten de investeringen vallen, kunnen zich ontwikkelen tot gebieden waarvoor een minder rigide bestemmingsplan bestaat, waar meer ruimte is voor groen en eigen initiatief van de bewoners: het ‘wilde wonen’.

Op 13 mei worden de aanbevelingen gepresenteerd tijdens een slotconferentie in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam.

Zie ook:
Krimp: architecten presenteren plannen
Architecten: Plan voor krimpend Zeeland
Bevolking krimpt in landelijke gemeenten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.