Meer samenhang in architectonisch beleid

Meer samenhang in architectonisch beleid

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-06-2008

Het kabinet wil meer samenhang brengen in het architectonisch en ruimtelijk beleid. De ministers Cramer van VROM en Plasterk van OCW schrijven dit in de nieuwe architectuurvisie Een cultuur van ontwerpen, die vrijdagmiddag door het kabinet is vastgesteld.

Voor een aantal ruimte-projecten gaat gelden dat ontwerpers er van het begin af aan bij betrokken moeten worden. Het gaat om projecten waarbij in een gebied meerdere ontwikkelingen op gang worden gebracht. Onder andere de uitbreiding van Almere van 170.000 naar 400.000 inwoners behoort ertoe.

Grote rol voor architecten
Door het belang van ‘het ontwerp’ te benadrukken bij ruimtelijke projecten van het Rijk, wil het kabinet de ‘verrommeling’ van Nederland tegengaan door een grotere rol toe te bedelen aan ontwerpers zoals architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten.

Daarnaast wil het kabinet het particulier opdrachtgeverschap bevorderen. Burgers moeten zelf hun eigen huis, woonomgeving en daarmee hun stad vorm kunnen geven. Er komt daarom een ‘laboratorium’ waarin architecten, stedenbouwkundigen, bestuurders en burgers gaan samenwerken. Daarbij krijgen burgers meer te zeggen, maar moet kwaliteit wel gewaarborgd blijven, aldus het kabinet.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.