Meer voorkeur voor houtskeletbouw

Meer voorkeur voor houtskeletbouw

Nieuws
Door: Petra Starink | 20-08-2012

De komende jaren zal er een duidelijke voorkeur ontstaan naar het gebruik van hout in de constructie. Volgens architecten  zal houtskeletbouw een vlucht nemen. Dit is één van de conclusies van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks onderzoek onder 1.200 architecten in zes Europese landen.

Architecten uit zes landen zijn het erover eens dat er steeds meer voorkeur komt voor droge in plaats van natte constructies als het gaat om binnenmuren. Als er gekeken wordt wat architecten zeggen over het toekomstige gebruik van constructiemethoden, blijkt echter dat het gebruik van gietbouw in vrijwel alle landen stabiel zal blijven. De uitzondering hierop is Nederland, waar 53% voorspelt dat het gebruik de komende vijf jaar zal afnemen.

De trend naar meer duurzame oplossingen, natuurlijke producten en lichtere materialen is ook te zien bij de constructiemethodes. In vijf landen zijn verwachtingen voor een toenemend gebruik van houtskeletbouw waarneembaar. Alleen in Spanje voorzien architecten groei voor betonskeletbouw. In Duitsland en Engeland zullen naast het toenemende belang van houtskeletbouw ook andere technieken, te weten beton elementenbouw en staalskeletbouw, marktaandeel winnen. Franse architecten hebben een overduidelijke voorkeur voor hout. Zeven van de tien architecten, het hoogste aandeel van alle landen voor alle constructiemethoden, gaf aan deze methode meer te gaan gebruiken in de komende vijf jaar.

Spouwmuren zullen in Spanje minder gebruikt gaan worden, terwijl Franse en Italiaanse architecten aangeven dat beton elementenbouw terrein zal gaan verliezen. Dit zal waarschijnlijk worden veroorzaakt door het feit dat meer architecten van plan zijn om hout te gaan toepassen. Volgens 46% van de Italiaanse architecten zal juist het gebruik van betonskeletbouw gaan afnemen.

Opvallend is dat Britse architecten veel vaker kiezen voor stalen oplossingen. Slechts 3% denkt dat staalskeletbouw minder gebruikt zal gaan worden, terwijl 55% van mening is dat het gebruik in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.