Meervoudig ruimtegebruik in Zaltbommel

Meervoudig ruimtegebruik in Zaltbommel

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-04-2008

Zaltbommel heeft een primeur op het gebied van meervoudig ruimtegebruik. Met een ‘stapeling’ van functies is project de BinnenVergt een omvangrijk experiment in stedenbouwkundige vernieuwing. Na een aantal jaren van voorbereiding gaat op 22 april de eerste schop in de grond.

De BinnenVergt is een naoorlogse wijk in hartje Zaltbommel. Begin jaren vijftig haalde de wijk het landelijke nieuws vanwege het vernieuwende karakter van de woningbouw. En ook nu weer loopt de BinnenVergt voorop. Het masterplan van Woonlinie in samenwerking met de gemeente Zaltbommel, is een schoolvoorbeeld van stedenbouwkundige vernieuwing en een absoluut experiment op het gebied van meervoudig ruimtegebruik. Om die redenen ontving Zaltbommel voor dit project een stevige subsidie van de provincie Gelderland.

Stapeling van functies
Slim ruimtegebruik: daar draait het om in de plannen voor de BinnenVergt. Voor de 242 huizen, veelal sociale huurwoningen uit de jaren 50 en 70, komen zo’n 330 nieuwbouwwoningen terug. Tegelijkertijd neemt ook de openbare ruimte toe én komt er een aanzienlijk oppervlak beschikbaar voor waterberging.

Doordachte oplossingen staan centraal, bijvoorbeeld in parkeren. Zo verdwijnen veel parkeerplaatsen onder de grond. Door het combineren en stapelen van functies neemt niet alleen de openbare ruimte toe, maar ook de kwaliteit daarvan. De BinnenVergt is op dit front een experiment.

Bekende architecten
Het plan de BinnenVergt is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Mulleners en Mulleners. De tweeling Mulleners verwierf landelijke bekendheid met ontwerpen in het Paleiskwartier in Den Bosch en de wijk Brandevoort in Helmond. Het ontwerp voor de BinnenVergt is sterk geïnspireerd op de vesting van Zaltbommel: veel afwisseling in gevels, ontwerpen uit de jaren 30 en smalle, gezellige hofjes en straatjes. Naar verwachting is de eerste fase begin 2010 gereed.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.