Megastrip voor Fries Museum

Megastrip voor Fries Museum

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-07-2013

Striptekenaar Joost Swarte maakt in opdracht van het Fries Museum een stripverhaal over de streepbandpot. Een hele wand in het museum wordt gevuld met dit stripverhaal. Het Fries Museum wordt op 13 september geopend en is een ontwerp van Hubert-Jan Henket.

Het nieuwe museum, ontworpen door Hubert Jan Henket in samenwerking met Bonnema Architecten kon mede worden gebouwd met geld uit de nalatenschap van de Friese architect Abe Bonnema. Het museum heeft een open en transparante uitstraling, de bezoeker staat centraal. De entreehal is een openbare doorgang voor het publiek dat zich door het stadscentrum wil verplaatsen. In het museumgebouw is ook Film in Friesland gehuisvest, met onder andere Slieker Film met drie filmzalen.

Stripverhaal

De hoofdrol in de strip is de streepbandpot. Dit type aardewerken pot is hét Friese huis-, tuin- en keukenaardewerk van rond het jaar nul en daarmee de eerste echte uiting van Friese cultuur. De fijne kenmerkende lijntjes op deze streepbandpot doen denken aan de hand van tekenen van Joost Swarte: de klare lijn zoals Swarte dat zelf noemt. Vandaar dat het Fries Museum bij de striptekenaar uitkwam. De tekening is als een panorama afgebeeld op de wanden van de museumzaal met een formaat van ruim 1 meter hoog en 15 meter lang. De full-colour strip van Joost Swarte is te zien op de tentoon stelling Oer-Fries Design vanaf 13 september 2013.

Adres: Fries Museum, Wilhelminaplein 92 in Leeuwarden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.