Mei architects and planners ontwerpt houten woongebouw in Lloydkwartier Rotterdam

Nieuws

Mei architects and planners ontwerpt houten woongebouw in Lloydkwartier Rotterdam

Door: Petra Starink | 17-02-2020

In het Lloydkwartier komt het eerste volledig houten woongebouw van 50 meter te staan. Mei architects and planners ontwerpt het appartementengebouw Sawa dat volledig in CLT (cross laminated timber) wordt gebouwd. Het gebouw krijgt royale groene terrassen, waarmee het gebouw de biodiversiteit van de wijk versterkt.

Bouwen in CLT (cross laminated timber)

Het houten woongebouw Sawa wordt in opdracht van Nice Developers & Era Contour gebouwd. In het kader van de European Green Deal, UN Sustainable Development Goals en doelstellingen van de gemeente Rotterdam om de CO2 uitstoot terug te brengen, delen de opdrachtgever en architect de ambitie om het gebouw, inclusief de hoofddraagconstructie, volledig in CLT uit te voeren.  Voordelen van bouwen in CLT zijn meerledig. Naast het feit dat hiermee CO2 wordt opgeslagen en uitstoot wordt teruggedrongen, zal de bouwtijd ten opzichte van betonbouw gereduceerd worden en wordt het wooncomfort vergroot. Sawa zal een voorbeeldproject zijn en een belangrijke stap zijn in de duurzaamheidsdoelstellingen.

Biodiversiteit van wijk vergroot

De trek naar de stad houdt aan. Nederlandse steden blijven groeien. De gevolgen van deze verstedelijking op het ecosysteem van de mens worden steeds zichtbaarder. Tegelijkertijd wordt het leefgebied van vogels, bijen en vlinders flink ingeperkt door het alsmaar voller bouwen van steden en verstenen van de leefomgeving. Mei architects and planners wil met het ontwerp voor Sawa verandering brengen in deze ontwikkeling en bijdragen aan een gezond woon- en leefklimaat. In samenwerking met stadsecologen wordt een gebouw ontworpen, waar het groen wordt geïntegreerd in balkons, terrassen en dek, waarmee de biodiversiteit van de wijk wordt vergroot.

Houten woongebouw Sawa

Het Lloydkwartier heeft een rijk maritiem verleden dat teruggaat tot circa 1900. De Lloydpier dankt zijn naam aan rederij Rotterdamsche Lloyd, die op de pier een terminal bouwde, waar passagiersschepen naar het oosten van de wereld vertrokken. Het gebouw Sawa dankt haar naam aan de vertrapte vorm met royale groene terrassen, als verwijzing naar Oosterse rijstvelden.

Woonconcept

Sawa wordt ontwikkeld in het hart van de wijk. Er komen diverse voorzieningen in de plint van het gebouw, en het dek zal als een groene verbinder tussen gebouw en omliggend groen (zoals de buurttuin) van toegevoegde waarde zijn. Het programma omvat circa 100 woningen, waarvan 50 appartementen in de middenhuur. Het woonconcept wordt verrijkt door diverse gedeelde functies – zoals shared mobility, klusmaterieel, moestuin – waarmee actief een community wordt gecreëerd.

Mei architects and planners

Een van de meest recente opgeleverde werken van Mei architects and planners is Fenix I op Katendrecht. In 2019 wonnen zij hiermee de publieks en juryprijs voor de Rotterdam Architectuurprijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.