Melodische metamorfose

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Melodische metamorfose

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-08-2023

Verscholen achter het woelige Hofplein staat het kleine, markante kerkgebouw uit 1951. Deze laatste doopsgezinde kerk zal in 2024 de deuren openen als ‘Muziekwerf’: een hotspot voor het maken van muziek waar jonge musici kunnen oefenen om op te treden. Op deze manier wil de stichting ‘Droom en Daad’ als beschermer van het Rotterdamse culturele erfgoed dit markante gebouw behouden voor toekomstige generaties en een impuls geven aan de culturele sector. Powerhouse Company tekende voor het ontwerp.

Samen met architectenbureau Powerhouse Company transformeert aannemer Nico de Bont de Doopsgezinde kerk uit 1951 tot de Muziekwerf. Een grondige verbouwing met veel aandacht voor akoestische en klimaataanpassingen. Dit gaat hand in hand met veel respect voor de bestaande kwaliteiten van het gebouw, zo blijft bijvoorbeeld het imposante Flentrop orgel uit 1954 bestaan.

Tevens staat een nieuwe hoofdentree op de planning waardoor de Muziekwerf straks een duidelijk gezicht en open uitstraling krijgt. Dit maakt de Muziekwerf een toegankelijke plek in het centrum van Rotterdam waar elke dag muziek te horen is.

Beton versus zachte uitstraling

Waar de muziekzaal zich kenmerkt door naoorlogse betonnen elementen, hebben andere ruimtes een zachtere uitstraling. Daarbij is licht eikenhout toegepast dat goed combineert met de bestaande houten elementen en messing met de metalen kroonluchters. “We geven dit naoorlogse juweel nieuwe glans door de imposante betonstructuur te transformeren in een uitnodigende verschijning, die de nieuwe gebruikers een comfortabele omgeving biedt”, zegt Nanne de Ru, architect en oprichter van Powerhouse Company.

Beneden in de foyer worden voormalige kerkbanken getransformeerd tot lambriseringen en de vergrote raampartijen versterken de verbinding met het openbare plein. Om de lichtinval in het gebouw te verbeteren, worden zilveren fluwelen gordijnen en lichtspiegelend glas op het balkon toegepast.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.