MENU van MEI Architects wint ‘Ruimte voor Werk award’

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

MENU van MEI Architects wint ‘Ruimte voor Werk award’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-11-2023

De coalitie ‘Ruimte voor Werk’ heeft dit jaar voor het eerst een gelijknamige award uitgereikt aan het project MENU in de Merwedekanaalzone in Utrecht van MEI Architects. Het project betreft de transformatie van een voormalig fietsendepot tot markthal en verdient volgens de vakjury de prijs vanwege de duidelijke visie op het behoud van betaalbare ruimte voor werk in de stad.

Met de prijs wil de coalitie de aandacht vestigen op nieuwe mixvormen, waarbij werk als functie te midden van andere functies een plek krijgt of behoudt in de stad. MENU heeft dit het beste gedaan volgens de vakjury die in haar uitgebreide rapport het project in de toekomstige stadswijk in de Merwedekanaalzone in Utrecht prijst voor het feit dat het duurzaam hergebruik, circulariteit en innovatieve programmering samenbrengt door een bestaand ‘cultuurhistorisch’ opslaggebouw te renoveren tot ‘markthal in een nieuwe stijl’ met ruimte voor creatieve ondernemers, horeca en een hotel.

Verder zijn de juryleden te spreken over de wijze waarop de ontwikkelcombinatie, Janssen de Jong Projectontwikkeling en ontwikkelaar Lingotto, samenwerken met alle betrokkenen binnen het project op zowel programmatisch als beheertechnisch vlak. Hierdoor is er een grotere kans dat het project ook na een aantal jaren nog bestaanszekerheid geeft aan de creatieve en ambachtelijke industrie.

Eric de Leeuw nam namens het team van Merwede Vijf (Lingotto, 3T Vastgoed en Janssen de Jong Projectontwikkeling | a JAJO company) de prijs in ontvangst. Eric: “Het winnen van deze prijs voelt als erkenning en onderstreept de prangende behoefte van creatieve ondernemers binnen Merwede waar MENU op gebouwniveau gehoor aan geeft.”

Architect

MEI Architects is de geestelijk vader van het ontwerp dat in twee fasen is opgebouwd. De tijdelijke invulling kent werkplekken, ruimte voor evenementen en horeca op de begane grond en het dak. Mensen kunnen er terecht voor lokaal geproduceerd eten en een hapje en een drankje op een zonnig terras. In de tweede fase die momenteel wordt gerealiseerd, is een optopping gepland met ongeveer veertig loftwoningen. Deze worden als losse blokken boven op het bestaande gebouw geplaatst, waardoor een speelse en herkenbare vorm ontstaat.

Genomineerden

Naast MENU waren ook de projecten, BinnenDok (Amsterdam), ImageWharf (Amsterdam), Zandkasteel (Amsterdam) en ZOHO (Rotterdam) genomineerd voor de award, die eind vorige week werd uitgereikt in de voormalige Kabelfabriek in Delft.

De jaarlijkse prijs beschouwt de Coalitie Ruimte voor Werk, een initiatief van een zevental adviesbureaus, vooral als aanmoediging voor de initiatiefnemers om de plannen daadwerkelijk te realiseren. Ook moet de prijs opdrachtgevers uitdagen om de rol en ruimte van het werken zo goed mogelijk te behouden, verder uit te breiden en te ontwikkelen in samenhang met wonen en alle andere functies behorend bij een inclusieve en gemengde stad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.