MetaForum hart van TU Eindhoven

Nieuws

MetaForum hart van TU Eindhoven

Door: Petra Starink | 24-10-2012

MetaForum is het hart van de nieuwe TU/e-campus. De bijna zestig jaar oude historische hal is getransformeerd  tot het nieuwe hart van de universiteit. Bovenop de hal is een nieuw gebouw gezet, de faculteit Wiskunde en Informatica. Ector Hoogstad Architecten heeft deze opmerkelijke combinatie van hergebruik, transformatie een nieuwbouw ontworpen.

De zogenoemde W-hal is in 1958 gebouwd als een ‘flexibele, overdekte hectare voor machines
en experimenten’. Architect ir. Joost Ector, in 1996 zelf afgestudeerd in Eindhoven, transformeerde het gebouw in dezelfde geest tot het nieuwe hart van de TU Eindhoven.
Het MetaForum biedt onder meer plaats aan de nieuwe centrale bibliotheek, een groot aantal
studie- en loungeplekken en horeca en winkels.

Loopbruggen op de eerste verdiepingen verbinden het MetaForum met de omliggende
gebouwen. Spectaculaire zichtlijnen op de verschillende niveaus benadrukken de centrale
ontmoetingsfunctie van het complex. Studenten die via de bruggen binnenkomen, dalen af naar
de bibliotheek en de andere centrale functies op de begane grond en in het souterrain. Of ze
gaan via de panoramische trap of met de lift naar boven, naar de nieuwbouw van de faculteit
Wiskunde en Informatica (16.000 m2).

Subtiele draagconstructie

De faculteit lijkt als een massief metalen blokje boven de hal te ‘zweven’. Dat komt door de zeer
subtiele draagconstructie van slechts twintig ranke stalen kolommen. De nieuw aangelegde
kelder onder het MetaForum compenseert deels het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw
én herbergt alle technische installaties. De voorzieningen om het klimaat in het complex te
regelen zijn in de eerste verdiepingsvloer ingebouwd. Het historische dak kon daarmee vrij
blijven van installaties en zo in oude luister worden hersteld.
Voor de restauratie van de bestaande, ongeïsoleerde gevel van de W-hal is gebruikgemaakt
van een nieuwe methode waarbij de oorspronkelijke stalen ‘stoeltjesprofielen’ op een
onderhoudsarme en omkeerbare manier zijn getransformeerd tot een goed geïsoleerde
vliesgevel, zónder dat het uiterlijk is veranderd. Deze methode maakt volgens specialisten grote
kans uit te groeien tot de standaardoplossing voor dit soort restauratieprojecten.

Projectgegevens:

Opdrachtgever:  TU Eindhoven, Dienst huisvesting
Ontwerp:  Ector Hoogstad Architecten
Opdracht: juni 2007
Oplevering: juli 2012
Bruto vloeroppervlak:  26.912 m2
Adviseur opdrachtgever en bouwdirectie HEVO
Adviseur constructies ABT
Adviseur installaties en bouwfysica Nelissen Ingenieursburo
Bouwkundig aannemer Hurks Bouw Zuid
E- W- en S-installaties Imtech Building Services
Aannemer gevelrenovatie Oskomera Projecten

Fotografie Petra Appelhof, Norbert van Onna

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.