Metamorfose Brandersbuurt Schiedam

Nieuws

Metamorfose Brandersbuurt Schiedam

Door: Petra Starink | 20-12-2017

De Brandersbuurt in Schiedam zal worden getransformeerd tot een woonmilieu met een historische sfeer en een eigentijdse uitstraling. Architéma Architectuurstudio is als architect verantwoordelijk voor een nieuw fabriekscomplex en voor een compleet nieuw woonmilieu in het project ‘Leven in de Branderij’.

Historische panden

De Brandersbuurt in Schiedam was ooit dé thuisbasis van stadsfabriekjes waar met name jenever geproduceerd werd. Alle jeneverbranders sloten hun deuren of vertrokken naar elders – allemaal op één na. Familiebedrijf Herman Jansen bestaat al sinds 1777 en is nog steeds actief. Architéma tekende op een deel van hun huidige locatie een nieuw complex. Het gebied kent een aantal bijzondere, historische panden, die onderdeel worden van een gloednieuwe fabriek.

De kantoren worden deels gehuisvest in een cluster van monumentale panden, met als blikvanger een villa van de barok-architect Giovanni (Jan) Guidici ,bekend van het Stedelijk Museum en de Korenbeurs in Schiedam. Dit rijksmonument is nu nog volledig ingebouwd in de huidige fabriek.

Nieuwbouw

De nieuwbouw wordt tussen de bestaande panden in gebouwd en transformeert de onsamenhangende oude structuur tot een logisch geheel. Naast de Villa betreft dit een rijke variëteit aan historisch waardevolle gebouwen: de drie laatst overgebleven brandershuisjes, een herenhuis, een mouterij, twee jeneverbranderijen, een melkzuurkolomgebouw en een voormalig koetshuisje. Aan het plein wordt in deze historische setting een proeflokaal gesitueerd, met erboven een strak, glazen kantoorvolume. Hierachter bevindt zich de nieuwe fabriek: compact en state-of-the-art.

Aannemer en ontwikkelaar Van Wijnen zal het gebied samen met de voormalige brandweerkazerne transformeren tot een nieuw woongebied. Inzet is de reconstructie van de historische stad. Naar verwachting zullen de eerste bouwactiviteiten starten in 2018 en doorlopen tot in 2020.

Projectgegevens

Ontwerp: Architéma Architectuurstudio, Rotterdam
Architect: Ralph van de Donk
Ontwerpteam: Henk Magrijn, Ruben Merckx, Pieter van Hall
Programma:  Stedenbouwkundig plan 65 grondgebonden woningen,5.000 m2 bedrijfshuisvesting, 1.500 m2 te restaureren monumenten
Opdrachtgevers: Herman Jansen Beverages B.V.
Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V.
Partner:  Gemeente Schiedam
Aannemer woningbouw: Bouwbedrijf Van Wijnen, Stolwijk
Beeld:  Architéma Architectuurstudio, Rotterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.