Metamorfose Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht

Actualiteiten, Nieuws

Metamorfose Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-08-2023

Van een ‘gewone’ waterbushalte naar een bruisend en levendig plein. In augustus werd De Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht na een ware metamorfose feestelijk geopend. De twee nieuwe multifunctionele gebouwen aan de Noordkade geven de waterbushalte van Hendrik-Ido-Ambacht een uniek en eigentijds karakter. De panden zijn inmiddels verhuurd en volop in gebruik.

Het verhaal van de Noordkade begon zo’n tien jaar geleden, toen de Antoniuslaan vanuit het dorp doorgetrokken werd naar de halte van de waterbus. Diverse partijen zagen in dat er zo aan het water een gebied zou ontstaan met een geweldig potentieel om een stijlvol en veelzijdig waterfront te realiseren. In een publiek-private samenwerking met projectontwikkelaar Getgripp, RoosRos Architecten, MTD Landschapsarchitecten, Bolidt en de gemeente kreeg de Noordkade een metamorfose.

Architect-directeur Sander Ros: ‘De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht wilde echt investeren in deze ontwikkeling. Het college van B&W geloofde erin en wilde er vol voor gaan. Met name Ab Hoogesteger verdient als Projectmanager Ontwikkeling bijzondere vermelding. Hij heeft als verbinder vanuit de gemeente een niet te onderschatten rol gespeeld in de totstandkoming van dit project. Hij was echt het cement tussen alle eisen, wensen, belangen en beperkingen van de verschillende partijen. Helaas heeft hij de oplevering zelf niet  meer mogen meemaken, maar in zijn geest van gezamenlijkheid en verbinding danken en gedenken wij hem met het grootst mogelijke respect.’

Resultaat

Vanaf het plein loopt een hoogwaardige nieuwe verkeersas naar het dorp in de verte. Langs het water springen twee fonkelnieuwe gebouwen in het oog, waarin mensen eten, drinken, werken en recreëren. Het hagelwitte, afgeronde exterieur van de gebouwen maakt onmiskenbaar een diepe buiging naar de nautische wereld. De luxe jachten die gebouwd worden in de omgeving vormen een belangrijke inspiratiebron voor de ontwerpen. Welkom op de Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht, de waterentree van het dorp.”

Door de integrale ambitie van de genoemde partijen is een recreatiegebied ontstaan waar alles met elkaar in balans is. Van de bankjes tot het groen en van het verkeersplein tot de gebouwen, ieder element is in samenhang met het geheel ontworpen. Dat zie je en dat voel je. Of, zoals Sander Ros het noemt: ‘Het is een Gesamtkunstwerk geworden waarin alles zich op een logische en fijne manier tot de omgeving verhoudt. Dat is het directe resultaat van deze manier van werken, waarin samenwerking, wederzijds respect en streven naar het hoogst haalbare bij alle betrokkenen centraal stond. Natuurlijk lukt uiteindelijk niet alles. Maar als je mikt op de sterren, land je nog altijd op de maan. Wat ons betreft hebben wij dat hier als consortium weer bewezen.’

Fotografie
Lucas van der Wee | exterieur, kantoren, fitness
Peter Baas | Kita, Il Mercato

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.