Plug-and-play kiosken

Plug-and-play kiosken

Nieuws
Door: Petra Starink | 22-10-2012

Architecte Caroline Bijvoet heeft voor een Rotterdams plein zonder naam, ergens op de grens van Pendrecht en Zuidwijk twee kiosken ontworpen. Een elegant ontwerp. Van staal en zo op de dieplader op het plein gezet: plug and play.

Met het ontwerp voor twee kiosken laat Caroline Bijvoet zien dat een kleine ingreep soms een verrassende draai aan die stedelijke beleving kan geven. Caroline Bijvoet geloofde niet dat alweer een nieuw winkelcentrum een verbetering zou zijn en met twee kiosken laat ze zien dat het ook anders kan. De twee Turkse on­dernemers zagen hun omzet verdubbelen en de buurt zag twee lelijke verkoopwagens verdwijnen.

De kiosken zijn ingetogen en duurzaam en toch ook eigentijds en ka­raktervol ontworpen. Een stalen draagstructuur, een aluminium begla­zingssysteem met gekromd glas en een vitrage van geperforeerd staal levert een open functionele architectuur. Luifel, balie en bankjes klap­pen ’s morgens uit de gevel en dat levert een beheerst buitenbeeld op.

Na sluitingstijd gloeien de van binnenuit verlichte gevels zachtjes over het plein. De perforatie van de stalen gevelbeplating is aan de hand van een proefopstelling bepaald. Zodat het zicht maximaal is.  Bovendien is door deze stalen vitrage reclame elegant in de gevel opgenomen en zijn er geen rolluiken nodig. Een groot pakket aan wensen voor twee kleine gebouwen: geen wonder dat architecte Bijvoet alle betrokkenen samen in een bouwteam heeft gebracht.

Locatie: Kiosken metro Slinge, Rotterdam
Aannemer: K&A bouw Groot-Ammers
Opdrachtgever: Deelgemeente Charlois/familie Tekten, familie Böyük

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.