Metselrobot op Architect@work

Nieuws

Metselrobot op Architect@work

Door: Petra Starink | 04-09-2012

Tijdens Architect@work op 12 en 13 september in Rotterdam is de befaamde metselrobot van R-O-B BrickDesign te zien. Tijdens een seminar zullen IR. Harrie Vekemans en Tobias Bonwetsch de werking laten zien van dit ingenieuze stukje techniek.

Extra dimensie aan bakstenen

De metselrobot R-O-B van Gramazio & Kohler (in samenwerking met Keller Ziegeleien AG ) heeft zich sinds het eerste ontwerp van 2006 snel ontwikkeld. In 2006 werd het eerste project gebouwd met geprefabriceerde baksteen gevelelementen die gemaakt waren door R-O-B: een op de Universiteit van Zürich ontwikkelde metselrobot. Vanaf dat moment is er veel gebeurd ten aanzien van de ontwikkeling van R-O-B, maar meer nog met de ontwikkeling van de software voor het maken van specifieke ontwerpen die eigenlijk alleen gemaakt kunnen worden door een metselrobot. Deze  bijzondere technieken geven ontwerpers de mogelijkheid om een extra dimensie toe te voegen aan bakstenen gevels. Het seminar wordt gegeven op beide dagen van Architect@work.

Baksteen jurken en een keramische sportwagen


De bezoekers van Architect@workkunnen nog meer interessante seminars verwachten. Ir. Jan Peter Wingender legt uit waarom bouwen met baksteen eigenlijk betekent dat alleen ‘de jurk’ van baksteen is. Kunstenaar Filip Jonker laat de bezoeker zien dat onlogische combinaties van vorm, functie en materiaal leiden tot nieuwe herwaarderingen voor objecten. Zo is een houten rubberboot, een sleepboot van karton of een keramische sportwagen hem niet vreemd. Els Zijlstra van Materia concentreert zich in haar seminar op keramiek, waarbij de nieuwste toepassingen en veelzijdigheid van dit materiaal besproken wordt.

Architect@work wordt gehouden in Ahoy Rotterdam op 12 en 13 september 2012

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.