Meyer en Van Schooten wint VKG Architectuurprijs

Meyer en Van Schooten wint VKG Architectuurprijs

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-12-2008

Het Amsterdamse architectenbureau Meyer en Van Schooten heeft de VKG Architectuurprijs 2008 gewonnen met het wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam. De VKG Architectuurprijs is een initiatief van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie en is bestemd voor in Nederland opgeleverde nieuwbouw- of renovatieprojecten, waarin kunststof gevelelementen, zoals kozijnen, ramen en deuren, op esthetische wijze deel uitmaken van het ontwerp.

Het wooncomplex ‘La Grande Cour’ is het eerste opgeleverde gebouw op het Westerdokseiland. Dit nieuwe deel van Amsterdam is een gecombineerd woon-werkgebied met meer dan 900 nieuwe woningen, bedrijfsruimten en horecagelegenheden. Het project bestaat uit een gesloten bouwblok met drie binnenhoven (‘cours’).

Onderhoudsarm
Met speciaal geplaatste openingen in de buitenmuren worden uitzichten in en uit de cours mogelijk. Voor zoveel mogelijk woningen is een uitzicht gemaakt. Om dit te optimaliseren zijn de hogere bouwvolumes vanaf de drie binnenhoven als periscopen omgebogen tot over de randbebouwing. Vanwege de goede ervaringen en het onderhoudsarme karakter is er gekozen voor kunststof kozijnen in dit project.

De jury van de VKG Architectuurprijs was onder de indruk van “de combinatie van krachtige architectuur en verfijnde detaillering. Het verdiepte profiel is toegepast bij terugliggende kozijnen, en een vlak profiel is toegepast bij vlakliggende kozijnen.

Door de exacte afstemming van de kleur van het gevelmateriaal en de kleur van de kozijnen ontstaat er een monolithisch geheel.” De jury ervaart het als een overwinning dat kunststof kozijnen zo goed tot hun recht komen in zo’n prestigieus project en wees ‘La Grande Cour’ unaniem aan als prijswinnaar.

Wickelhof II
Het Leidse bureau VVKH (Verheijen Van Rijswijk Knappers De Haan) architecten legde beslag op de tweede plaats, voor het project Wickelhof II in Mijdrecht. Deze wijk vormt een laatste uitbreiding aan de westrand van Mijdrecht. In nauw overleg met de gemeente is het stedenbouwkundige plan door VVKH architecten nader uitgewerkt.

De laagbouwwoningen van architect Joost de Haan bestaan uit vier verschillende typen, van rijtjeswoningen tot geschakelde villa’s. In het ontwerp wordt een spel gespeeld tussen traditie en vernieuwing. Traditionele kapvormen zijn bedekt met leien of een aluminium felsdak; een traditioneel kozijnprofiel blijkt bij nadere beschouwing van bronskleurige kunststof. De basiscombinatie van zandkleurig metselwerk en bronskleurige kozijnen wordt afgewisseld met een scala aan kleuraccenten. Dat geeft elke woning een eigen karakter.

Mytylschool Tilburg
De derde prijs werd toegekend aan AS architecten in Tilburg voor de uitbreiding van de plaatselijke Mytylschool. Deze uitbreiding is gesitueerd aan de noordwestzijde van het bestaande complex en sluit aan op de ontsluitingsstructuur van de bestaande school.

De architectuur van het plan is consistent met de orthogonale structuur van het bestaande complex, maar wijkt af op het niveau van materialisatie en kleur. Dit resulteert in een herkenbare uitbreiding met een eigen uitstraling. De behoudend vormgegeven gevels, in combinatie met eenvoudige volumes, vormen een evenwichtig beeld. Dit wordt versterkt door de detaillering en het kleurgebruik van de kozijnen en omlijstingen.

De kozijnen vormen door hun donkere kleur een visueel contrast met de wit gekleurde omlijstingen en de fel oranje gekleurde vlakken. De jury noemt dit project “een schoolvoorbeeld van een project waarbij, ondanks een beperkt budget, sprake is van verrassende architectuur.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.