MFA Onderdak gebouwd voor de toekomst

Nieuws

MFA Onderdak gebouwd voor de toekomst

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-06-2019

In Biggekerke in Zeeland is een nieuwe multifunctionele accommodatie in gebruik genomen die onderdak biedt aan een school en een dorpshuis. Het gebouw is gesitueerd op de grens van het Walchers landschap en de kleine karakteristieke dorpskern. Architectenbureau NOAHH heeft in de morfologie van het dorp gezocht naar een passende korrelgrootte, die het bureau vond in de schaal van de Zeeuwse boerenschuren. In het ontwerp heeft NOAHH rekening gehouden met het feit dat in het krimpgebied de school op termijn mogelijk niet meer nodig is.

Gebouw met 3 puntdaken

Het concept van het gebouw werkt als een markthal waarbij een geplooid overhuivend dak, refererend naar de karakteristieke historische boerderijen, onderdak biedt aan culturele, sociale en educatieve dorpsactiviteiten. Het gebouw is ontworpen met een dak dat bestaat uit drie ‘puntdaken’, die bestaan uit staalplaat met aluminium coating waarop deels zonnepanelen liggen. De driedeling volgt het programma. Een deel huisvest het dorpshuis en ruimte voor verenigingen, het gebouwdeel aan de andere zijde biedt plaats aan basisschool CBS Onderdak en kinderopvang Walcheren. Het middendeel omvat een aula, een foyer met tribunetrap en een grote loopbrug, die alle ruimtes in het gebouw met elkaar verbindt. Het lichte gebouw heeft aan weerszijden grote raampartijen en er valt natuurlijk daglicht in via de verspreide dakramen. Opvallend is ook de latten bekleding van de plafonds die zorgen voor een natuurlijke uitstraling.

Goede isolatie

Duurzaamheid een belangrijke leidraad geweest in het ontwerp; de MFA is als nul-op-de-meter-gebouw gerealiseerd. Dit betekent dat het gebouw uitermate goed geïsoleerd is en er voorzieningen zijn in het gebouw waardoor het gebouw elektrisch verwarmd wordt. Daarnaast is er bij de bouw gebruik gemaakt van duurzame materialen die hergebruikt kunnen worden.

Ombouwen tot woningen

Krimp is in de provincie Zeeland een realiteit. Er wordt verwacht dat de basisschool over een jaar of 15 zal sluiten. Aangezien nieuwe scholen worden gebouwd voor 40 jaar, heeft NOAHH nagedacht over een tweede bestemming voor het pand. Zodra er in de toekomst te weinig scholieren zijn dan kunnen de schoollokalen eenvoudig tot 4 levensloop bestendige woningen worden omgebouwd. Door dit soort accommodaties te ontwerpen, waarbij je na verloop van tijd kan wisselen van invulling, zorgt NOAHH dat de blijvende leefbaarheid wordt behouden in deze regio’s, en fungeert het gebouw als voorbeeld en inspiratie voor andere krimpgebieden.

Team NOAHH: Patrick Fransen, Aafke de Bode, Marielle Wetter, Barbara Weber, Ashkan Hashemkhani, Rimaan Aldujaili, Alexander van Nalta.

Fotografie: Katja Effting

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.