Microwoning van Ana Rocha wint Dutch Design Award

Nieuws

Microwoning van Ana Rocha wint Dutch Design Award

Door: Petra Starink | 02-07-2018

Het ontwerp voor de microwoning Slim Fit van Ana Rocha heeft in de categorie Habitat de Dutch Design Award gewonnen. Een eerste versie van de microwoning is op de BouwEXPO Tiny Housing in Almere Poort gebouwd. Het ontwerp is een antwoord op de woonwens om met minder spullen klein te wonen in de stad. De voetafdruk van Slim Fit mocht van Rocha niet groter zijn dan 2 parkeerplaatsen van 25 m2. Met een buitenmaat van 4,07 x 4,07 is dit makkelijk gehaald. Het huisje kan vrijstaand maar ook geschakeld gebouwd worden en is flexibel inpasbaar.

Houten microwoning

Het houten huisje van slechts 50 m2 is over drie verdiepingen verdeeld. Op de begane grond geven schuifdeuren toegang tot de tuin, terwijl er vanuit de woonkamer op de eerste verdieping met grote ramen vanaf de vloer een vrij uitzicht is. Elke verdieping voelt anders, heeft een eigen leefklimaat.  In de woorden van de DDA jury: ‘‘Elke woonlaag heeft een specifieke functie gekregen, maar door de compacte vorm en de pienter vormgegeven verticaliteit vormen de drie niveaus een logische eenheid’. De keuze om het huisje van hout te maken was een natuurlijke keuze. Rocha: ‘Het is duurzaam en je kan er slank mee bouwen. Bovendien heeft het een aangename sfeer’.

Snel gebouwd

‘Wat opvalt is dat Slim Fit opmerkelijk snel is gebouwd’, meldt Jacqueline Tellinga, programmamanager van de BouwEXPO. Vlak voor de bouwvak vorig jaar is de bouwvergunning afgegeven. In januari was de woning al opgeleverd. Slim Fit bewijst dat er compact en tegelijkertijd ook persoonlijk gewoond kan worden. Ook in een hoge dichtheid, dus meerdere Slim Fits op een invullocatie.

Dutch Design Award

De Dutch Design Award (DDA) is een prestigieuze prijsuitreiking die jaarlijks het beste op het gebied van Dutch design beloont. De gemeente is er trots op dat het eerste ontwerp van ANA ROCHA architecture in Almere is gebouwd. Rocha brengt met Slim Fit tempo in de woningbouwproductie op plekken die eigenlijk direct voorhanden zijn’. De woningen op de BouwEXPO Tiny Housing zijn inmiddels goeddeels bewoond. Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) organiseert rondleidingen onder leiding van een gids over het terrein.

Projectgegevens
Architectuur | ANA ROCHA architecture, Den Haag
Aannemer | Goedhart, Almere
Interieur | Goedhart interieur, Almere
Bouwfysica advies | Lineair, Monster
Constructieadvies | ATKO advies en engineering, Rotterdam + Meijer en Joustra b.v., Heerenveen
Installaties | Herold Pouwels, Ruinerwold
Fotografie: Adriënne Norman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.