Middeleeuws Nijmegen in kaart gebracht

Middeleeuws Nijmegen in kaart gebracht

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-12-2009

De gemeente Nijmegen heeft een kaart gemaakt waarop alle nog aanwezige middeleeuwse gebouwen of restanten daarvan in de binnenstad te zien zijn. De kaart dient als basis voor de bescherming van 120 panden met bouwhistorische waarde en dertig waardevolle gemeentelijke monumenten.

Stad beschermen
Nijmegen wil de restanten van de middeleeuwse stad beter beschermen. Door het bombardement op 22 februari 1944 en de grootschalige stadsvernieuwingen in de jaren zeventig is veel van de historische stadsstructuur verloren gegaan, aldus de gemeente. Nijmegen is daarom niet meer direct als middeleeuwse stad herkenbaar.

Kenmerken van de middeleeuwen
Uit bouwhistorisch onderzoek bleek enkele jaren geleden al dat Nijmeegse binnenstad nog veel kenmerken van de middeleeuwen verbergt. Het gaat om middeleeuwse kelders, muren met sporen van haarden en vensters, balklagen, kapconstructies en interieurafwerkingen. Op de kaart is te zien waar de historische stadsstructuur nog intact is. Nijmegen staat te boek als de oudste stad van Nederland. De stad aan de Waal bestaat al ruim tweeduizend jaar.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.