Middelkerke krijgt iconisch casinogebouw

Nieuws

Middelkerke krijgt iconisch casinogebouw

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2020

Bouwteam Nautilus mag het nieuwe casino van Middelkerke aan het Epernayplein bouwen. Het casino wordt niet wordt ondergebracht in een losstaand gebouw, maar wordt geïntegreerd in een vernieuwd landschap dat de historische relatie van de badplaats met de zee herschrijft. Het bouwteam van Nautilus is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelaar Ciril, hoofdontwerpers ZJA (architectuur) en DELVA (landschapsarchitectuur), OZ (casino- en hotelontwerp), uitvoerend architect Bureau Bouwtechniek en aannemers Furnibo en Democo. Zij worden bijgestaan door experts van COBE, VK Engineering, Beersnielsen, Witteveen+Bos, Plantec, MINT en Sertius.

De bouw van het nieuw casinogebouw werd door de ontwerpers opgevat als middel om ook te werken aan de waterveiligheid (dijkversterking), de kwaliteit van de openbare ruimte, het autovrij maken van de zeedijk en het verbinden van het Epernayplein met de zee. Het unieke aan dit ontwerp is dat de gebouwtypologie van een casino – vaak een gesloten doos – binnenstebuiten gekeerd en geïntegreerd wordt tot een veelzijdig project in een publiek duinlandschap. Het transformeert de zeedijk tot een unieke bestemming van ontmoeting, spel, cultuur en vertier langs de Belgische Kust.

Inspiratie voor ontwerp

Inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de ontstaansgeschiedenis van de gemeente. Middelkerke ontstond op het eiland Testerep en kon uitgroeien tot volwaardig vissersdorp door de natuurlijke bescherming van een duinformatie en de directe verbinding met de Noordzee via de watergeul. De duinen en watergeulen van Middelkerke verdwenen door de verstedelijking in de vorige eeuw stelselmatig uit beeld. De bouw van het casinogebouw vormt hier de hefboom om een stukje van het historische kustlandschap op eigentijdse wijze weer terug te geven aan Middelkerke.

Natuurlijke manier in het landschap

Het bouwprogramma nestelt zich op een natuurlijke manier in het landschap. Zo liggen straks de gloednieuwe evenementenzaal, het restaurant en het casino achter transparante puien verscholen onder het duin en bieden uitzicht over strand en zee. Het hotel staat als een bolder met haar bescheiden voetafdruk als standvastig volume te midden van dit opgetilde landschap. De vorm is eenvoudig maar mysterieus, verwijzend naar de vormen en kleuren uit de natuur of de vissershaven. De hardhouten voile om het hotel heen zal net als het hout in de kades, sluisdeuren en dukdalven meekleuren onder de invloed van elementen.

Autovrij

Het nieuwe casinogebouw legt de basis voor een economische impuls op en rond het Epernayplein. Het volledige autovrije openbare domein, dat in oppervlakte verdubbelt tegenover het bestaande plein en zeedijk, zet de fietser en voetganger op de eerste plaats én blijft goed toegankelijk voor de auto door de bouw van een aanvullende ondergrondse parkeergarage. Honderden meters aan zitranden zetten in op verblijfskwaliteit en omkaderen de groenzones van helmgrassen en zandhaver.

Foyer is hart van het gebouw

In het gebouw biedt de multifunctionele evenementenzaal ruimte voor concerten, exposities en evenementen. Het restaurant heeft terrassen met zicht op zee en ook de mezzanine van het casino geniet van een wijds zicht over de Noordzee alvorens spelers zich richting de speelzaal begeven. De indrukwekkende foyer in het hart van het gebouw verbindt al deze ruimtes en mondt uit in het strandhotel dat van grote afstand een opvallend baken langs de Belgische Kustlijn vormt. Overdag, maar ook ’s avonds springt de ‘bolder’ in het oog. Het uitgekiend lichtontwerp dat de houten structuur van het hotel extra aanlicht versterkt de bijzondere uitstraling van deze plek.

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp. Het team gaat verstandig om met eindige energiebronnen door in de eerste plaats verspilling te vermijden, maar ook door gerecycleerde materialen in te zetten én efficiëntere productieprocessen toe te passen. Milieucriteria zijn even belangrijk als functionaliteit, esthetiek, ergonomie, veiligheid en economische waarde. Een mooi voorbeeld van een doordachte, energiebesparende toepassing in het project is het uitkragende duin bovenop het gelijkvloers en de terrassen van de hoteltoren. Deze kragen uit ten opzichte van het buitenschrijnwerk en bieden in de warme zomermaanden schaduw. In combinatie met de nachtkoeling zal dit de vraag naar actieve koeling significant beperken.

Fotografie: Bouwteam Nautilus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.