Mies 1:1 in Krefeld

Nieuws

Mies 1:1 in Krefeld

Door: Jacqueline Knudsen | 06-05-2013

Een 1:1 schaalmodel van Ludwig Mies van der Rohes ontwerp voor een golfclubgebouw in Krefeld (D) nadert voltooiing. Het ontwerp uit 1930 werd door de crisis nooit gerealiseerd. Christiane Lange initieerde in 2010 het plan voor realisatie van een model van het clubhuis vlakbij de ooit geplande locatie. In samenwerking met architecten Robbrecht & Daem is het plan uitgewerkt en het model is nu bijna af. Zomer 2013 zullen er diverse architectuur-gerelateerde activiteiten plaatsvinden. Het tijdelijke gebouw bestaat ​​uit een eenvoudige staalconstructie met houten invullingen, zonder glas in de vensters. Duidelijk anders dan wanneer het door Mies zelf gerealiseerd zou zijn, maar bezoekers kunnen wel de ruimtewerking ervaren en de wisselwerking tussen binnen- en buitenruimten.

Mies en de zijde-industrie

Christiane Lange is een achterkleindochter van textielfabrikant Hermann Lange die door Mies van der Rohe zijn huis in Krefeld liet ontwerpen, Haus Lange herbergt nu een kunstmuseum. Christiane heeft onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen industriëlen uit Krefeld en architect Mies van der Rohe. Vorig jaar verscheen haar boek Ludwig Mies van der Rohe | Architektur für die Seidenindustrie. Bij haar onderzoek werd zij vooral geïntrigeerd door het ontwerp van de Golfclub, gemaakt vlak na het illustere Barcelona Paviljoen. Het ontwerp kent een zeer vrije ruimtelijke organisatie. Lange richtte in 2010 MIK op, dat staat voor Mies in Krefeld, en wist de financiën rond te krijgen voor de realisering van het model.

Op basis van de tekeningen van het clubgebouw van Mies van der Rohe, die zijn gearchiveerd in het MoMA New York, maakten Robbrecht & Daem uit Gent plannen voor de uitvoering van het model. Hiervoor ontwikkelden ze een eigen taal, die duidelijk afwijkt van hoe Mies het zelf zou hebben laten uitvoeren. De keuze voor deze architecten is te danken aan de goede ervaringen met Paul Robbrecht, die samen met Christiane Lange een meubeltentoonstelling ontwierp in Haus Lange in Krefeld in 2007.

Activiteiten deze zomer

Het clubgebouw heeft bewust het karakter van een model. De ruimtelijke compositie van Mies van der Rohe is uitgevoerd, er is niets toegevoegd waarvoor het oorspronkelijke ontwerp geen aanduiding geeft. Het stalen skelet bestaat uit een raster van 7×7 meter van kruisvormige kolommen. Het skelet wordt ingevuld met witgekleurde MDF platen. De oorspronkelijk geplande glasvlakken blijven open. Dat kan ook omdat het gebouw slechts bestaat van 26 mei tot 27 oktober 2013. In die periode wordt een programma aangeboden met symposia, workshops voor studenten architectuur en design, een tentoonstelling en films over Mies in Krefeld.  Het NAi is een van de partners in het programma. Tijdens een van de workshops, Recycling Mies, maken studenten paviljoenontwerpen die na oktober met de materialen van het tijdelijke Golfclubmodel gemaakt kunnen worden. Er zijn vier symposia georganiseerd: op 2 juni Touching Mies, op 14 juli  Erinnerung und Identität, op 15 september Das Modell en op 22 september Lust auf Material. Meer info

In De Singel in Antwerpen geven Paul Robbrecht en Christiane Lange op 14 mei om 20 uur een lezing over het tijdelijke paviljoen in Krefeld.

Mies in Krefeld – Architectural Visualization from Mindtransplant on Vimeo.

[map]

Symposium Touching Mies op 2 juni 2013, sprekers:
Christiane Lange, curator en initiatiefneemster van het MIES 1:1 Golfclub Projekt
Prof. Winfried Nerdinger, NS-Dokumentationszentrum München
Prof. Dr. Wolf Tegethoff, Zentralinstitut für Kunstgeschichte München, over het Barcelona-Paviljoen
Paul Robbrecht, Robbrecht en Daem architecten Gent, over de Golfclub
Dr. Julian Heynen, Kunstsammlung NRW, over kunst en de huizen van Mies in Krefeld
Dr. Miroslav Ambroz, Brünn (CZ), over de reconstructie van het interieur van Villa Tugendhat
Alexander Schwarz, David Chipperfield Architects Berlin, over de Neue Nationalgalerie Berlin

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.