Mies & de erfenis van het modernisme

Exposities, Nieuws

Mies & de erfenis van het modernisme

Door: Jacqueline Knudsen | 14-03-2016

Vijf gebouwen van architect Ludwig Mies van der Rohe die onlangs zijn gerenoveerd staan centraal in een architectuurtentoonstelling over de omgang met en de gebruikswaarde van gebouwen uit de tijd van het modernisme. De expositie opent 10 april 2016 in het Schunck Glaspaleis in Heerlen en geeft een internationaal en een regionaal perspectief op modernistisch erfgoed.

Vijf projecten van Mies

Aan de hand van vijf meesterwerken van Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), die in de afgelopen tien jaar zijn gerenoveerd, worden diverse renovatie- en restauratiebenaderingen getoond. De focus ligt op de fysieke materie. De materialiteit en de omgang daarmee staan centraal. Een tweede belangrijke factor in de omgang met cultureel erfgoed is natuurlijk de gebruikswaarde van een gebouw.

De vijf geselecteerde gebouwen zijn de Verseidag Fabrik in Krefeld, Haus Tugendhat in Brno, 860-880 Lake Shore Drive in Chicago, de S.R. Crown Hall in Chicago en de Robert F. Carr Memorial Chapel, eveneens in Chicago.

De gekozen gebouwen verschillen in typologie en bouwperiode. In alle gevallen stond het behoud van waardevol erfgoed centraal, maar de vijf voorbeelden laten het hele spectrum zien van selectieve ingrepen tot de kernsanering. Naast vijf filmportretten tonen zogenaamde laboratoriumtafels de renovatieprocessen aan de hand van schetsen en tekeningen, recent onderzoek van de RWTH Aken, materiaalcollages en maquettes.
Daarnaast dient een overzicht van het gebouwde werk van Mies (80 projecten met foto’s en kerngegevens), als achtergrondinformatie, aangevuld met meubels, originele tekeningen en maquettes. Ook de context, idealen en het gedachtegoed van het modernisme en van de huidige tijd komen aan bod.

Modernisme in Parkstad Limburg

Het regionale gedeelte van de expositie toont projecten uit de tijd van het modernisme in Heerlen en Parkstad Limburg. Naast gerenoveerde voorbeelden komen ook veronachtzaamde of gesloopte voorbeelden aan bod. De hoeveelheid gebouwen en sporen uit deze tijd is groot. De interesse en waardering ervoor is echter zeer beperkt. De regio staat voor een enorme herstructureringsopgave waarbij de IBA Parkstad tot 2020 de aanjager zal moeten zijn. De expositie wil de waardering vergroten en zo bijdragen aan weloverwogen keuzes bij sloop dan wel herontwikkeling.

Data: 10 april t/m 7 augustus 2016
Locatie: SCHUNCK* Glaspaleis Heerlen

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.