Mikado terrein krijgt 102 zorgwoningen

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Mikado terrein krijgt 102 zorgwoningen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-10-2023

In het Limburgse Horst start de herontwikkeling van het Mikado-terrein. De gebiedsontwikkeling voegt een ensemble toe van twee zorggebouwen met 102 appartementen, beide ontworpen door Studio Komma. Daarnaast ontstaat er ruimte voor onder andere dagbesteding, kantoorruimte, een restaurant en een park dat zowel aansluit op de behoeftes van bewoners met een beperking als de buurt.

Het Mikado-terrein bevindt zich midden in een bestaande wijk. Door de herontwikkeling moet de oude gesloten opzet plaats maken voor een nieuw open gebiedsconcept dat de zorggebouwen verbindt met de omliggende woonbuurt.

Het ontwerp van Studio Komma is toegesneden op de nieuwe manier van wonen van de opdrachtgever (Dichterbij). Hierbij staat ‘een betekenisvol leven’ centraal wat betekent dat bewoners zo vrij en autonoom mogelijk hun dag kunnen indelen. De bewonersgroep is daarbij zeer divers: van mensen met een licht verstandelijke tot ernstig meervoudige beperking, en van jong(volwassenen) tot ouderen.

Zorgplattegrond

Studio Komma ontwikkelde in een intensief proces met de gebruikers een bijzonder plattegrondprincipe voor de woongebouwen. In het plan is gekozen voor brede gangzones waardoor de gangen leefkwaliteit krijgen en een verlengde worden van de woonkamers. Door de woonkamers een centrale plek in de plattegrond te geven, verkort de architect de zichtlijnen en is ook de personele bezetting efficiënt in te vullen.

Beide ingrepen beperken het institutionele gevoel: Er ontstaan tal van bruikbare plekken in de gangzone waardoor bewoners niet beperkt zijn tot de woonkamers. Dit is versterkt door het wegwerken van brandscheidingen en scheidingsdeuren in de wand. Er ontstaat een open karakter waardoor bewoners vrijelijk kunnen struinen over de woongroepen die met elkaar in verbinding staan.

Torentjes en flexibele appartementen

Een bijzonder element in het plan zijn de ‘torentjes’. Waar wonen op de verdieping normaliter als nadeel wordt gezien door veel bewoners, maken de ‘uitkijktorens’ dat juist tot een unieke kwaliteit die op deze plek in het park goed tot zijn recht komt. De torentjes kennen teven een dubbelgebruik als vluchttrap.

De appartementen zelf zijn generiek van ontwerp maar wel flexibel van indeling. Ze zijn voorbereid om bewoners gedurende meerdere levensfases te faciliteren. Hierbij zijn bovendien meer indelingsvarianten mogelijk om in te spelen op de complexiteit van de doelgroep. De appartementen beschikken over een zeer ruime badkamer en hebben een XY-tillift die de gehele ruimte kan overspant.

Passiefhuisconcept voor zorg

De woongebouwen zijn ontworpen volgens het Passiefhuis-concept. De gebouwen zijn goed geïsoleerd en maken actieve koeling of verwarming overbodig. Hiervoor zijn onder andere de gevels van het gebouw per oriëntatie geoptimaliseerd.

Materialen

Het materialenpalet bestaat uit een combinatie van lokale (met mergel bewerkte) baksteen en stucwerk die het verschil tussen de programmaonderdelen duidelijk maken. Metselwerk staat daarbij voor de algemene functies in het hoofdgebouw terwijl stucwerk in twee kleurvariaties het woonprogramma aangeeft. In de stucwerkgevels zijn bouwkundig elementen als nestkasten en zonwering geïntegreerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.