‘Minder regels in bouw, maar wel zware sancties’

‘Minder regels in bouw, maar wel zware sancties’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-05-2008

De overheid moet de regeldruk voor bedrijven in de bouw verlagen, maar bij overtredingen moet ze zware sancties kunnen opleggen. Een commissie onder leiding van voormalig minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker schrijft dit in een advies dat woensdag aan minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economiche Zaken) is aangeboden.

Volgens de commissie moeten bouwbedrijven van de overheid het vertrouwen krijgen dat zij rekening houden met maatschappelijke belangen. De overheid moet zorgen voor minder, maar wel eenduidige regels. De bouwsector moet op zijn beurt verantwoordelijkheid nemen voor het gestelde vertrouwen en dat niet beschamen.

Gemeentelijke toets weg
In haar rapport ‘Privaat wat kan, publiek wat moet’ beveelt de Commissie Fundamentele Verkenning Bouw aan om de gemeentelijke toets voor technische voorschriften af te schaffen. De bouwsector is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de technische voorschriften en ook voor het beheren van het hele bouwproces. De gemeenten moeten alleen toetsen of aanvragers van bouwvergunningen dit proces goed op orde hebben.

De commissie wil ook dat bestemmingsplannen minder gedetailleerd worden en dat de mogelijheden voor beroepsprocedures worden beperkt. Verder denkt de commissie aan gebiedsconcessies, waarbij private partijen de volledige bevoegdheid krijgen voor realisatie en beheer van een gebied.

Experiment
Minister Vogelaar reageerde voorzichtig positief op het rapport. Ze wees erop dat vertrouwen te voet komt en te paard weer verdwijnt. Niettemin is ze bereid gemeenten te laten experimenteren met een aantal voorstellen uit het rapport, zoals het niet langer toetsen van technische voorschriften en het verlenen van gebiedsconsessies.

Het kabinet komt voor het zomerreces met een reactie op het rapport, aldus Vogelaar.

Bron: ANP

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.