Minimalistische gezinswoning in Middenwaard

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Minimalistische gezinswoning in Middenwaard

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-12-2021

Daar waar ooit een afslag van de snelweg A3 zou komen, heeft de gemeenteraad van Amstelveen besloten dat er in Middenwaard toch woningen mochten komen. In deelgebied 3 heeft 8A Architecten een minimalistische gezinswoning gebouwd in Particulier Opdrachtgeverschap (PO).

De vrijstaande woning is ontworpen voor een jong echtpaar met kinderwens. Zij vroegen om een minimalistische gezinswoning met veel licht en ruimtelijkheid maar gelijktijdig voldoende privacy. Verder was er een voorkeur voor een zwart-wit gekleurde gevel en moest de architect op de ca. 200m2 woonoppervlak plus garage een ruime leefruimte, drie slaapkamers, een logeerkamer en twee badkamers realiseren.

Zwart-wit

Om het gewenste programma kwijt te kunnen, is op het maximaal te bebouwen oppervlak van 10 x 12 m, een bouwvolume ontworpen van 9,5 x 11,5 m over twee bouwlagen met een garage aanbouw van 3,0 x 11,5 m. Uitgangspunt voor het ontwerp van de gevels is de horizontale opdeling in twee gestapelde bouwvolumes. De begane grond heeft een zwart houten gevelbekleding en de 1e verdieping een wit houten gevelbekleding. De garage aanbouw is geïntegreerd in het volume van de woning door de zwart houten gevelbekleding van de begane grond in de garage door te zetten.

Prefab houtskeletbouw

De woning is volledig opgetrokken uit hout, inclusief de kozijnen, de gevelbekleding en het prefab houtskeletbouw systeem. Dit bestaat uit verdiepingshoge en gevelbrede prefab elementen, met houten kolommen en spanten die nodig zijn voor de grote overspanningen.

Door toepassing van ecologische materialen en een damp-open ademende gevel heeft 8A Architecten een woning gerealiseerd met een gezond en comfortabel binnenklimaat. Het cellulose isolatiemateriaal zorgt bijvoorbeeld voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid gedurende alle seizoenen. In combinatie met driedubbel glas en een lucht/water warmtepomp met vloerverwarming heeft de woning een laag energieverbruik. Een deel is gedektdoor de PV-panelen.

Ramen

Opvallend is tot slot dat alle ramen van de woning hetzelfde zijn: smal en verdiepingshoog voor zoveel mogelijk privacy en daglicht . Een uitzondering vormen de pui van de entree en de grote schuifpui in de woonruimte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.