Ministerraad eens met visie hoogbouw

Ministerraad eens met visie hoogbouw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-11-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer een visie op hoogbouw in Nederland vastgesteld. Dit volgt op een advies van het College van Rijksadviseurs over dit onderwerp. In dat advies stelde het College dat het Rijk een eigen visie op hoogbouw zou moeten ontwikkelen.

Het kabinet omarmt hoogbouw als inspiratiebron voor stedelijke herstructurering. Wel stelt het als voorwaarde dat hoogbouw vanuit cultuurhistorisch en landschappelijk oogpunt goed moet zijn ingepast. Hoogbouw is één van de vele oplossingen voor de grote opgaven op ruimtelijk gebied.

Om Nederland mooier te maken en te houden streeft het kabinet – samen met provincies en gemeenten – naar bundeling, verdichting en concentratie van nieuwe bebouwing binnen de ruimtelijke hoofdstructuur. Door bebouwing te bundelen, kunnen meer open en waardevolle landschappen behouden blijven.

Het kabinet roept provincies en gemeenten op een eigen visie op hoogbouw vast te stellen. Dat is conform het ruimtelijk beleid uit de Nota Ruimte. Op basis van zo’n visie kan een afweging over hoogbouw worden gemaakt. In de regionale visie moet aandacht worden besteed aan de schaal van het gebouw in vergelijking met de rest van de omgeving.

Ook bereikbaarheid en veiligheid zouden in de regionale visie een plaats moeten krijgen, net als de gevolgen voor de leefomgeving. Hierover zal het gesprek met medeoverheden worden aangegaan. Ook zullen de normen en richtlijnen voor gebouwen boven de 70 meter opnieuw worden bezien, en waar nodig aangevuld.

Bron: Regering.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.